Johan Svensson var fystränare i det AIK som vann SM-guld 2018. Nu har han jobbat i samma roll i Degerfors IF i drygt två månader.
– Degerfors har gjort något som egentligen inte ska gå. Det är spännande att få vara en del av det här, säger han.
Johan Svensson flyttade från Skåne till Örebro 2004. Han började där studera till idrottslärare samt spela fotboll i BK Forward.
– Jag spelade i Forward mellan 2004 och 2011. Jag var en medioker fotbollsspelare. Det blev totalt någonstans runt 200 matcher i division 1 och division 2.
Hur gick det i matcherna mot Degerfors?
– Jag har inte så jättebra minnen, rent hur det gick i matcherna. Men jag minns att vi vann en premiärmatch mot Degerfors på Trängen med 3–2 (2004). Jag tror att Ola Toivonen var inhoppare. Annars åkte vi krasst på stryk.
SM-guldet
Halvvägs in på lärarutbildningen kände Svensson att han hellre ville jobba med elitdrott. Han lade om planerna och lyckades.
Efter att ha varit fystränare i Forward och KIF Örebro anställdes han av AIK 2016.
Tomelillaprodukten blev kvar i den rollen i tre år, innan han slutade av familjeskäl, och var således med i staben som ledde Solnalaget till SM-guld 2018.
– Det är inget jag ser någon anledning att springa runt och skryta högt om. Jag föredrar att jobba i det tysta. Varje uppdrag har sin resa och sin charm och varje uppdrag har varit otroligt lärorikt. I slutändan är det relationerna med spelarna och tränarna man har kvar.
– Parallellt med att jag började jobba i AIK började jag en tjänst på förbundet. Jag har jobbat där hela tiden sen dess, i olika procent, som tränarutbildare i fotbollsfys.
”Bryr sig om individen”
Tiotalet år efter sista spelade matchen mot Degerfors tränarduo träffade han Andreas Holmberg på just en tränarutbildning – och på den vägen är han nu fystränare i Degerfors IF:s herrlag.
Familjen Svensson har rotat sig i Lanna och Degerfors IF valde att slå till när chansen att rekrytera den meriterade fystränaren fanns.
– Jag ville hitta tillbaka till elitfotbollen och fick ett bra intryck. Det är en familjär förening som bryr sig om individen, människan bakom fotbollsspelaren. Jag gillar den humanistiska synen på spelare. De är inte slit och släng-varor, utan personer som var och en bär på en egen ”story”.
Svensson jobbar nu 50 procent som tränarutbildare på Svenska fotbollförbundet och 50 procent som fystränare i Degerfors IF.
Det är sällan tjänsterna krockar. Han har missat få träningar sedan han började i DIF.
– Jag jobbar med min hobby. Då lägger man gärna ner mer tid. Jag tror på det dagliga arbetet och kontakten med spelarna. Jag vill inte dyka upp som gubben i lådan.
Är du nöjd med spelarnas fysiska status då?
– Vi har så klart gjort en del tester och många har flyttat fram sina positioner rejält. Sen är tester en sak, det är en summativ bedömning. Det handlar också om vad vi gör på träningen och i gymmet varje dag. Jag tycker det är jätteviktigt. Någonstans handlar det om att flytta vårt nuläge till nyläge.
– Jag har ett tvådelat mål. Tränarna ska kunna välja mellan så många spelare som möjligt och vi ska också ha möjligheten att spela fotbollen vi vill spela så bra som möjligt så ofta som möjligt. Sen, över tid, kommer vi också att flytta fram alla fysiska parametrar. Det är också viktigt.
”Jätte, jättebra”
Sportchefen Patrik Werner är en av ett flertal personer som har hyllat den nye fystränaren under försäsongen.
– Han är jätte, jättebra. Såna här grejer har vi inte haft tid för förut, att verkligen ha någon som kör med spelarna som är skadade, säger Werner och gestikulerar mot fystränarens pågående jobb med en spelare på skadelistan.
– Vi har ju saknat en fystränare. Vi hade Jesper här en dag i veckan förra året, men kände att vi ville ha någon här oftare för spelarnas behov. Nu tyckte vi att det var dags att prioritera den posten.
GPS-systemen
En synlig skillnad mot tidigare säsonger är att spelarna numera har på sig varsitt litet GPS-system med inbyggd pulsmätare under aktivitet.
Systemen ger detaljerade svar på arbetet spelarna har utfört: hur mycket de har sprungit på planen, i vilken fart med mera.
– Vi följer upp belastningen nu, något som andra klubbar har gjort i många, många år. Vi har vetat om det här, men har inte haft någon som har haft tiden att ta hand om det. Vi har gjort investeringar i år som vi har velat göra tidigare, säger Werner.
Förutom Johan Svensson har Degerfors IF även utökat det medicinska teamet, där fysiopterapeuten Natalie Morgenstern är ansvarig.
– Vi har en jäkla apparat nu. Nu kan vi börja säga att vi har en allsvensk stab. Det är inte bara här på planen, det är kansliet också. Allt har blivit så mycket bättre senaste åren.