Hoppa till huvudinnehållet

Revisionen backar för Centerpartiets reservation

Publicerad:
Birgitta Höijer, Centerpartiet i Degerfors, hade synpunkter på årsbokslutet
Birgitta Höijer, Centerpartiet i Degerfors, hade synpunkter på årsbokslutet Foto: Roger Gleisner

Centerpartiet reserverade sig mot att godkänna årsbokslutet för Degerfors kommun. Orsaken är ett gammalt fel, från föregående år, men det hänger också ihop med årets bokslut, där samma fel upprepas och nu backar revisionen på det de tidigare godkänt.

Betydligt bättre resultat än budgeterat för kommunen

– Det var fel i 2021 års resultaträkning men där har gjorts rättelse och hänvisning för årsredovisning 2022. Men sen är inte kassaflödesanalysen justerad. Så följden av att det var fel 2021 har inte justerats fullt ut och det var en av de orsaker gjorde att vi inte godkände årsredovisningen, förklarar Birgitta Höijer då vi frågar henne om orsaken till reservationen.

Felet har tidigare tagits upp i en interpellation, som kommunstyrelsens ordförande fått besvara.

– Sen vill de övriga partierna påstå att det inte har betydelse. Men siffrorna måste vara rätt, för även om Pwc godkänt det med den enkla justeringen så tycker jag ändå det är fel om inte alltihop är justerat, för då blir inte kassaflödesanalysen riktigt rätt, säger Höijer och pekar på att det är utdelningen från bolagen som är redovisat på fel sätt.

– 38 184 miljoner kronor ska resultatet vara i år. Inte 39 684 miljoner som det står, det skiljer 1,5 miljoner. Om Pwc släpper igenom sånt och inte korrigerar så det blir rätt i siffrorna, hur ska vi då kunna lita på siffrorna som kommer? Om man inte kan få ihop det som lekman då tycker jag det är svårt att godkänna årsredovisningen, säger Höijer som säger att hon vill ha ryggen fri och därför yrkade på återremiss för justering av siffrorna.

Det fick hon inget gehör för, varpå hon reserverade sig.

Men Centerpartiet hade även fler synpunkter som de ville ha svar på, bland annat hur räntekostnader kunnat sjunka när det är räntehöjningar.

Korrekt från C

Enligt kommunens ekonomichef Per Nordin görs nu en justering utifrån det Centerpartiet tog upp i kommunstyrelsen.

– För jag skickade frågan vidare till Pwc om de tyckte den redovisning de godkänt från mig var rätt, eller om det ska justeras utifrån det Centerpartiet hade skickat in. De tyckte reservationen från C var korrekt, att vi ska ändra årsredovisningen utifrån de kommentarerna. Så jag ska skriva om så det går upp till revisionen och i en kompletterande tjänsteskrivelse som går upp till kommunfullmäktige, säger Nordin.

Degerfors kommuns ekonomichef Per Nordin.
Degerfors kommuns ekonomichef Per Nordin. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Innan årsbokslutet går upp till fullmäktige görs därmed elimineringar så man får rätt justering rakt av, både i resultat- och balansräkning samt i kassaflödet.

Inte rätt eliminerat

I båda fallen som Centerpartiet lyfter är det utdelningar från de kommunala bolagen som inte blivit korrekt eliminerade.

– Man plockar bort inbördes relationer, som tillgångar, intäkter och skulder mellan kommunen och bolagen, men det har inte blivit rätt eliminerat för 2021 eller 2022. Det är olika belopp eftersom det var en engångsutdelning på 15 miljoner kronor 2021, men annars är ordinarie utdelning 1,5 miljoner kronor, säger Nordin och fortsätter:

– Men man river inte upp 2021 års redovisning. Det finns jämförelsesiffror i en kolumn för 2021 som kan räknas om och så skriver man en extra notering vad som skett från 2021, men den årsredovisning som är godkänd är ändå det.

Artikeltaggar

Birgitta HöijerCenterpartietDegerforsDegerfors kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPer NordinPolitikRevision

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.