Hoppa till huvudinnehållet

Rings (M) känga får oppositionen att resa ragg: ”Oansvarig att säga ja”

Publicerad:
”Det skulle vara lika oansvarig att säga nej när vi inte visste varför, syftet eller bakgrunden”, säger Ida Edström (S), oppositionsråd i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Tony Ring (M) tyckte att det var demokratiskt tveksamt att inte delta i beslutet om en ordförandes arvodessänkning. Nu ger Maria Nyberg (V) och Ida Edström (S) honom svar på tal.

– Jag förstår inte riktigt vad han är kritiskt till. Jag skulle tycka att det var superallvarligt om det satt politiker sa ja eller nej utan något underlag till beslut, säger Ida Edström (S), oppositionsråd.

För att backa bandet gäller det Ola Karlssons (M) arvodessänkning som socialnämndens ordförande. Sänkningen gjordes på hans begäran för att arvodets storlek kommer att påverka hans ålderspension. Men enligt Ida Edström och Maria Nyberg, som var två av de tre ledamöter som valde att inte delta i beslutet, fanns inget underlag till förslaget.

Överraskades

Deras bild är att de kom till kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte i december förra året och mer eller mindre överraskades av förslaget. De fick på plats veta att alliansen ville låta sänka socialnämndsordförandens arvode.

– Det konstigaste av allt var att det inte fanns någon begäran från socialnämndens ordförande, Ola Karlsson, säger Ida Edström.

”Vi pratar inte person, vi pratar funktion”, säger Maria Nyberg (V), tidigare ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott i Karlskoga.
”Vi pratar inte person, vi pratar funktion”, säger Maria Nyberg (V), tidigare ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Det är något som Maria Nyberg och Ida Edström fann särskilt besvärande. Att inte veta säkert om det här verkligen var något som Ola Karlsson själv önskade.

Det konstigaste av allt var att det inte fanns någon begäran från socialnämndens ordförande, Ola Karlsson
Ida Edström (S)

Under förra våren tog kommunstyrelsens arbetsutskott fram underlaget till arvodesreglementet. Det färdiga resultatet enades man över partigränserna om och något som Ida Edström är stolt över.

Därför tycker (S) och (V) att det är besynnerligt är att förslaget till sänkningen kom så tätt efter att arvodesreglementet antogs av kommunfullmäktige.

Bara att säga ja

Ida Edström upplever att Tony Ring, i intervjun han gav i Karlskoga Tidning-Kuriren, endast uttrycker att det bara är bra om någon vill ha sänkt arvode och något att säga ja till utan svårighet.

Tony Rings gav svidande kritik till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att de valde att inte delta i beslutet. Något som han säger sig ha noterat sker allt oftare och något han kallar för otyg.

– Det skulle vara lika oansvarig att säga nej när vi inte visste varför, syftet eller bakgrunden. Vi kunde inte heller säga ja eftersom vi inte visste någonting, säger Ida Edström.

Maria Nyberg fyller i:

– Det är respekt mot våra respektive väljare.

Arvode efter funktion

Ola Karlsson själv hade gärna sett att det hade funnits med i arvodesreglementet. Om den här begäran hade kommit upp som en fråga för kommunfullmäktige är sossarna och vänstern entydiga.

– Nej, vi ska inte ha personbundna arvoden. Vi ska ha arvoden utifrån funktion och vårt reglemente, säger Ida Edström.

– Vi pratar inte person, vi pratar funktion, konstaterar Maria Nyberg.

Tony Ring var inte bara skeptisk till att Socialdemokraterna avstod från att delta i beslutet utan också att de väljer att överklaga ett beslut som de själva kunde ha röstat ned. Det är ett resonemang som Ida Edström inte tycker håller:

– Det är en av våra medlemmar som har överklagat, säger hon om överklagandet som Sven-Olov Axelsson gjort till förvaltningsrätten.

Politisk veteran överklagar arvodessänkning: ”För många frågetecken”Därför sänktes arvodet som överklagas – gjorde ingen bedömning om varförOla Karlsson (M) pensionsstraffas av äldre avtal

Artikeltaggar

Ida EdströmKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMaria NybergModeraternaOla KarlssonÖverklagandenPolitikSocialdemokraternaTony RingVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.