Att bilismen har en påverkan på miljö och klimat är inga nyheter. Därför är det viktigt att göra vad man kan för att minska effekterna av sin bilkörning. Det kan dessutom spara en hel del pengar i tider när både bränsle och el är dyrt.
Att förbruka bränsle – eller el – är förstås oundvikligt när man kör bil. Men körstilen har betydelse för hur mycket man gör av med och därmed mängden utsläpp man orsakar. I tider av stigande priser är det förstås också en högaktuell ekonomisk fråga.
– En ryckig körning med många inbromsningar drar mer, säger Lennart Svensson som är trafiklärare på Murtans konferens och trafikskola i Falkenberg sedan 39 år tillbaka.
Han har länge lärt ut en sparsam typ av körning. Eco-driving som det kallas, är i dag en obligatorisk del av körkortsutbildningen.
Nyckeln till en sparsam körstil är att tänka som en cyklist, menar Lennart Svensson,
– Är man en bra cyklist vet man hur man gör för att använda så lite energi som möjligt för att ta sig fram, och att undvika att stanna i onödan. En viktig del är därför att lära sig motorbromsa, det vill säga släppa på gasen så att du slipper stanna och starta så ofta, säger han.
En annan bränslebesparande idé är att vid sin dagliga körning försöka köra på samma sätt som man skulle ha gjort om det var halt väglag, menar Lennart Svensson. Tar man god tid på sig behöver man inte köra så fort.
– Har man en ny och modern bil kan man lära sig att använda den inbyggda färddatorn och hålla koll på den momentana bränsleförbrukningen. Då går det att anpassa körningen efter det. Det kan man tjäna mycket på, säger Lennart Svensson.
Men det är inte bara bränsleförbrukningen som orsakar utsläpp, utan även däckens slitage. Varje år slits ungefär 11 000 ton däckmaterial av, vilket motsvarar en miljon personbilsdäck enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). Partiklarna betraktas som mikroplast då de innehåller ungefär 50 procent gummipolymerer.
– Personbilsdäck står för den största andelen av slitaget, säger Mats Gustafsson som är senior forskare på VTI och har lett en studie om däckslitage inom ett regeringsuppdrag om mikroplaster från vägtrafik.
Som konsument finns det i dag ingen möjlighet att välja däck som slits mindre, utan det gäller i stället att även där tänka på hur man kör. Ju försiktigare körning desto mer sparar man på däcken. Både i fråga om hur mycket mikroplaster de släpper ut och hur länge man kan ha däcken innan de behöver bytas ut.
– Det mesta slitaget får man av många glidningar mellan däck och underlag, och ju kraftigare de rörelserna är desto mer slits däcken. Rullar man bara påverkas däcken mindre. Som privatperson kan man undvika däckslitaget genom att köra mjukt, ha mindre last i bilen, rätt tryck i däcken och rätt hjulinställningar, säger han.
I dag råder ingen konsensus om vilka effekter utsläppen av mikroplaster har, enligt Mats Gustafsson.
– Men man vet att det är en komplicerad blandning av organiska kemikalier och eftersom utsläppen är så stora och vi ännu inte vet vad de kan leda till vill man därför tillämpa en försiktighetsprincip. Det är alltså viktigt att de minskar, samtidigt som vi måste undersöka vart de tar vägen och vilka effekter de faktiskt har.
Anna Hedlund/TT
Mats Gustafsson, forskare på VTI.
Snabbguide till sparsam körning
Snabbguide till sparsam körning
+ Kör så att du inte behöver bromsa in och starta igen så ofta. Ryckig körning drar mycket bränsle. Se till att planera din färd så att du kan få en så jämn körning som möjligt.
+ Köra inte för fort. Högre hastigheter ger högre bränsleförbrukning.
+ Motorbromsa genom att släppa på gasen och låt bilen rulla när du kan. Då stängs bränsletillförseln av.
+ Kör på högsta möjliga växel, så att du får ett lågt varvtal och därmed en lägre bränsleförbrukning.
+ Se till att ha rätt däcktryck och rätt hjulinställningar för att undvika för tung friktion mot underlaget som sliter mer på däcken och orsakar högre bränsleförbrukning.
+ Packa lätt. Onödig packning i bilen gör den tyngre och därmed mer energikrävande. Även däcken slits mer av bilens tyngd.
+ Tänk också på att ta av takboxen när den inte används, eftersom den tynger ner i onödan. En tom takbox kan väga omkring 10-15 kilo och ökar också luftmotståndet vilket i sin tur ökar förbrukningen.
+ Har du elbil? Lägg växelväljaren i B-läge för att åstadkomma bromsenergiåtervinning. När man sedan lättar på gasen bromsas bilen.
Källa: Lennart Svensson, Murtans trafikskola