Hoppa till huvudinnehållet

Prognos: Priser på livsmedel kan sjunka

Publicerad:
Priserna kan börja sjunka igen. Arkivbild.
Priserna kan börja sjunka igen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Prisökningen på livsmedel kan börja avta under våren, och en del livsmedel kan till och med sjunka i pris, enligt en prognos av bankerna SBAB, Nordea och Swedbank.

Enligt en undersökning gjord av Sveriges Radio Ekot, finns det tydliga tecken som visar att vindarna börjar vända.

– Ett skäl till att livsmedelspriserna gick upp så mycket förra året var att vi hade ökade priser på drivmedel och elkostnader som också påverkade livsmedelsproducenterna och vi såg också att priserna på livsmedel som vi importerade till Sverige ökade väldigt kraftigt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Ekot.

Han anser att det finns flera tecken på att de stora prisökningarna snart kommer avta.

– Det vi sett det senaste året är att flera av de faktorerna har reviderats så att de ligger stilla och det borde tala för mer dämpad utveckling på livsmedel och kanske vissa livsmedel som sjunker i pris framöver.

Ett annat tecken är att priset på konstgödsel har sjunkit 15 procent sedan februari förra året, något som kan få effekt på svenskproducerade produkter.

Främst har priserna ökat på livsmedel som bröd, grönsaker och mejeriprodukter.

Artikeltaggar

BankerEkonomiGrönsakerLivsmedelMat och dryckNordeaSBABSveriges RadioSwedbank

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.