Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: För hur många är det relevant?

Publicerad:
STOCKHOLM 2016-09-16 Mat med smak av det vilda. Viltkött i form av älgkött och älgfärs. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En måltidsforskare förklarade för TT inför påskhelgen hur man fixar ”lyxigt påskbord i dyrtider” och detta utan att ”bränna alla besparingar”.

Knepet, säger Richard Tellström, handlar om att hitta den där lyxmaten … i den egna frysen.

Enlig måltidsforskaren sparar människor saker i frysen ”för att ha vid ett bra tillfälle”.

Det är dags för en ”frystömning” denna påsk, menar han. ”Att hitta hjortron, löjrom, kanske en älgstek som ligger fryst”.

Nej, Richard Tellström är inte dum. Han vet så klart att inte alla människor har älgstekar i frysen, men att det ändå kanske är nån medelklassfamilj som fortfarande har några sparade delikatesser i skåpen som de borde ta tillfället att njuta av i stället för att de ska ligga där i väntan på nåt större firande.

Jag förstår att han vet det. Du förstår att han vet det. Men ändå.

Precis som med de där ”matlådetipsen” som privatekonomerna slänger fram i tid och otid som lösning på något som alla fattar är betydligt större än ett privatekonomiskt dilemma, så låter tips om att ”ta fram löjrommen i frysen” som så verklighetsfrånvänt att man himlar så mycket med ögonen att man är rädd att de ska ramla ut.

För HUR många är ett sånt tips ens avlägset relevant ett år in i en ekonomisk kris?

Det är inte ens matsvinn som avses här, något de flesta av oss generellt borde skärpa oss kring, utan uppfattningen att folk i största allmänhet har ett litet lyxförråd hemma med gåslever, löjrom och älgstekar för när de vill ”lyxa till det”.

Många av oss har tröttnat på att med uppsjön av ekonomiska tips behandlas som barn som måste skyddas från vår egen inkompetens. ”I stället för att använda femhundrakronorssedlar för att få tutt på elden i den öppna spisen, använd en tändpuck!”. ”Släng inte bort växelpengarna du får i affären, de går att användas för att betala för något annat!”

Nej, det var inte äkta exempel. Inte än i alla fall.

Hur ser det ut i din frys förresten? Jag vet hur det ser ut i min. Där ligger, förutom bisarrt många isklampar, en halvfull påse frostskadad broccoli, två halvfulla påsar lika frostskadade ärter. Och en Päronsplitt som gömt sig under en av isklamparna. Jag känner verkligen in lyxen nu.

Men jag HAR faktiskt en hjortronburk. En liten. Resultatet av en två timmar lång kamp på en av utländska bärplockare redan rensad mosse ute i ingenstans i Västerbottens inland. Lera upp till låren och en massa myggbett vill jag minnas att den kostade. Måhända en delikatess, men kanske lika mycket ett bevis för att jag varit villig att lägga mer tid, kraft och pengar på nåt som jag kunnat köpa billigare i mataffären.

Hoppas ni hade en bra påskhelg i alla fall, oavsett vad som hittades i skåpen.

Artikeltaggar

ÅsikterBarnLedarePåskRichard TellströmVästerbotten