Hoppa till huvudinnehållet

Drömdebut i Tre Kronor för värmlänningen – som 29-åring: ”Otrolig stolthet”

Publicerad:
Timrås värmländske målvakt Jacob Johansson debuterade i kväll i Tre Kronor och höll nollan när Sverige vann med 3–0 mot Danmark.
Timrås värmländske målvakt Jacob Johansson debuterade i kväll i Tre Kronor och höll nollan när Sverige vann med 3–0 mot Danmark. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN

29-årige Jacob Johansson hade aldrig spelat en landskamp tidigare.

I kväll gjorde han debut i Tre Kronor och höll nollan mot Danmark när Sverige vann med 3–0.

– Vi ägde spelet hela matchen och laget gjorde det lätt för mig, jag fick bra hjälp, säger han.

Karlskogasonen Jacob Johanssons Timrå IK åkte ut i kvartsfinal mot Örebro HK med 3–4 i matcher. Den värmländske målvakten trodde med andra ord att säsongen var över, men istället blev han uttagen i Tre Kronor och i kväll gjorde han debut när Sverige vann borta mot Danmark med 3–0, snacka om drömdebut.

– Det var kul, kul att få vinna och att hålla nollan är såklart lite extra. Bara att få sätta på sig tröjan är väldigt speciellt. Och vi vann som sagt, det är jäkligt kul, säger Jacob Johansson med BIK Karlskoga som moderklubb som alltså drog på sig Tre Kronor-tröjan för första gången och sedan fick lyssna på Sveriges nationalsång:

– Det var såklart speciellt eftersom det var min debut. Det var en speciell känsla och man kände en otrolig stolthet och ära att få vara med om det här.

Och han spikade alltså igen i en match där Sverige vann skotten på mål med 33–10.

– Det var en ganska tacksam uppgift. Jag hade inte så jättemycket att göra. Vi ägde spelet hela matchen och laget gjorde det lätt för mig, jag fick bra hjälp.

– Men det gäller att vara med när chanserna dyker upp för man möter skickliga spelare. Man kan inte tappa någon procent i fokus för då smäller det direkt.

Blev matchens lirare

Färjestad BK:s lagkapten Linus Johansson blev utsedd till matchens bästa spelare i Tre Kronor och inne i det svenska omklädningsrummet utsågs Jacob Johansson till matchens lirare. Det här är alltså Johanssons första samling med det svenska A-landslaget.

– Jag känner Linus Johansson, vi spelade tillsammans i Mora. Jag spelade även med Patrik Karlkvist i Mora så vi känner varandra. Marcus Högberg spelade jag med i både Linköpings J20- och A-lag så vi är väldigt tajta. Det är kul att få göra det här med honom också, säger Jacob Johansson.

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagBIK Karlskoga JuniorFärjestad BK HerrIshockeyJacob JohanssonLinus JohanssonMarcus HögbergPatrik KarlkvistSHLTimrå IKTre Kronor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.