Karlskoga kommun ska undersöka om det är möjligt att starta en gymnasieutbildning som matchar industrins och försvarsmaktens behov.
– Kanske blir vi först i Sverige, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Det var när en annan utredning om att ha mer utbildning på plats på fordonsprogrammet slog fast att det skulle bli för dyrt som nämnden insåg att det egentligen var något annat de sökte efter utbildningsmässigt.
– Vi vill ha en utredning om en utbildning som är utanför boxen, säger Anneli Bramvehl.
Utbildningen kan komma att gälla ett nytt gymnasieprogram och/eller en vuxenutbildning som är riktad mot att möta industrins och försvarsmaktens enorma behov av personal.
– De fullkomligen dammsuger marknaden efter folk, säger Anneli Bramvehl.
Stort behov
Det är också något som märks när kommunen försöker nyanställa. Det är svårt att få människor intresserade på grund av industrins behov enligt nämndordföranden.
De fullkomligen dammsuger marknaden efter folk
Fordonsprogrammets nuvarande utformning, där eleverna gör en stor del av sin utbildning på plats hos företag, kommer att vara kvar. Men om inom en snar framtid kommer den behöva ses över.
– Bilindustrin blir mer och mer nischad. Varje bilmärke har sin nisch, säger Anneli Bramvehl.
Det gör att utbildningen inte längre blir lika generell som den tidigare varit. Samtidigt behövs teknikinriktade utbildningar för att möta framtiden yrkesbehov och samarbeta med industrin som finns här kan vara en nyckel framöver.
Utbildningsregler
Men det är inte bara att slänga ihop en gymnasieutbildning hur som helst. Det finns rätt rigida regler kring vilka lokala utbildningsvarianter som får förekomma.
– I värsta fall får vi be regeringen om att få bli pilot,säger Anneli Bramvehl.
Men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till.
– Ska man bedriva utbildning med försvarsindustrin eller försvarsmakten kan man behöva säkerhetsklassa elever.
Det är inte heller något som kan göras hur som helst då minderåriga inte får säkerhetsklassas och det får inte heller göras skillnad på elever. Utmaningarna som finns verkar ändå göra Anneli Bramvehl sporrad.
– Det ska bli spännande. Kanske blir vi först i Sverige, säger hon.
När utredning ska vara klar har nämnden lämnat öppet då det är många faktorer att ta hänsyn till.
– Jag förväntar mig att den blir klar i år, säger Anneli Bramvehl.