Hoppa till huvudinnehållet

Kriminalvården får mindre pengar än begärt

Publicerad:
Regeringen avsätter 300 miljoner kronor till Kriminalvården i vårändringsbudgeten efter överenskommelse med SD. Foto: Lars Schröder/TT

Kriminalvården och Säpo får extra pengar av regeringen.

Men i Kriminalvårdens fall rör det sig om mindre än hälften av vad myndigheten hade begärt.

Regeringen satsar i år 300 miljoner extra på Kriminalvården. Förslaget finns med i regeringens vårändringsbudget för 2023 som presenteras på måndag.

Pengarna ska bland annat gå till att åtgärda platsbristen.

Det är dock betydligt mindre än vad myndigheten hade begärt. För att kunna ta emot allt fler fängelsedömda ville Kriminalvården ha 750 miljoner kronor extra i år.

Inte minst behövs pengarna för att kunna rekrytera ny personal, vilket är en förutsättning för att klara av expansionen av fler häktes- och anstaltsplatser.

Mest "akut"

Att Kriminalvården inte får alla de pengar man begärt, förklarar justitieminister Gunnar Strömmer (M) med att mer pengar kommer i höstbudgeten.

– Året är inte slut ännu. Vi tar den här delen nu i vår och återkommer inför hösten, säger han.

– Vår utgångspunkt är att expansionen i Kriminalvården kommer att behöva fortsätta och accelerera.

Han kan dock inte utlova något mer tillskott för 2023.

De 300 miljonerna motsvarar vad Kriminalvården begärt för att stärka platskapaciteten. Men enligt regeringen ska pengarna även få användas till kompetensförsörjning.

I nästa vecka ska Kriminalvården också lämna en bedömning till regeringen över hur många anstalts- och häktesplatser som kommer att behövas till följd av Tidöavtalet.

– Tidöavtalet kommer att leda till att fler platser behövs, men exakt vad det kommer att kosta vet vi i dag inte. Så det finns all anledning att återkomma i den här frågan, säger Richard Jomshof, rättspolitisk talesperson för SD.

Säkerhetsproblem

Socialdemokraterna är kritiska till att Kriminalvården inte får det de begärt.

"Det är bekymmersamt att regeringen inte tar Kriminalvårdens signaler på allvar", säger Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi i en skriftlig kommentar.

Han uppger att han precis talat med Kriminalvårdsanställda som är "väldigt oroliga" över bland annat överbeläggningar. Shekarabi pekar även på risken för säkerhetsproblem.

Hur mycket Socialdemokraterna vill satsa på Kriminalvården vill partiet dock inte säga just nu.

Mer till Säpo

Säpo föreslås också få mer pengar i år. Det handlar om 50 miljoner kronor extra, vilket motsvarar vad Säpo begärt, enligt Strömmer. Det motiveras med det allmänt försämrade säkerhetsläget, hot och spioneri från framför allt Ryssland, Kina och Iran, samt risken för terrorattentat.

– Säkerhetspolisen behöver vidta åtgärder skyndsamt, säger Jomshof.

Anja Haglund / TT

Peter Wallberg / TT

Läs också:

Kriminalvården förbjuder TiktokAnsvarsfrihet för fängelsecheferna

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiGunnar StrömmerIranKinaKriminalvårdenModeraternaMyndigheterPolitikRichard JomshofRysslandSäkerhetspolisenSocialdemokraternaSveriges regering

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.