Hoppa till huvudinnehållet

Busch i Örebro: Framtiden är ljus – vi kan göra skillnad

Publicerad:
Kristdemokraterna är garanten i regeringen för att att familjens intresse alltid kommer först, säger partiledaren Ebba Busch när hon talar på partiets kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro.
Kristdemokraterna är garanten i regeringen för att att familjens intresse alltid kommer först, säger partiledaren Ebba Busch när hon talar på partiets kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro. Foto: Fredrik Sandberg/TT

(UPPDATERAD) Efter internt bråk i ledningen, sjunkande opinionssiffror och kritik för icke uppfyllda vallöften gör KD-ledaren Ebba Busch sitt bästa för att peppa partikamraterna. Framtiden är ljus för Sverige och Kristdemokraterna har aldrig haft större möjligheter att påverka riktningen, enligt Busch.

– Tillsammans lyckades vi nå vårt mål, en ny start för Sverige, säger Ebba Busch i talet på KD:s kommun- och regiondagar i Örebro om valet och regeringsplatsen som det gav trots att KD backade i riksdagsvalet.

– Det är ett genomslag för Kristdemokraterna i Sverige som är större än någonsin tidigare. Nu kan vi göra skillnad på riktigt, säger hon om det samlade resultatet av valet till riksdagen, kommuner och regioner.

Hon går snabbt över det faktum att KD backade med en procentenhet i riksdagsvalet jämfört med valet 2018, ner till 5,3 procent.

Stort ansvar

Aktuella opinionssiffror placerar KD i närheten av riksdagsspärren men Busch påminner om att läget har varit tungt för partiet även tidigare. Ett internt bråk och en polisanmälan från EU-parlamentarikern mot den tidigare partisekreteraren, och Ebba Busch hantering av affären, har gett uppmärksamhet som partiet helst sluppit.

Busch säger att KD har ett stort ansvar i regeringen för att se till att Sverige fungerar bättre än under den förra regeringen. Och framtiden är ljus, hävdar hon.

Kärleken vinner

– Vårt land har överkommit problem tidigare. Vi vet vad vi vill, vi vet vad vi kan. Kärleken övervinner allt, säger Busch i ett tal där en tidigare hård retorik och brott och straff och andra "hårda" frågor är avslipad.

Den här gången betonas familjen, trygghet i meningen att medmänniskor ställer upp när någon har det svårt, barn och vikten av ett "etiskt modersmål".

Hon säger att KD är garanten för att familjen, barnen och civilsamhället ska prioriteras.

Utsikterna är goda trots att den regering där KD sitter med Moderaterna och Liberalerna på mandat från Sverigedemokraterna fick ta över makten, enligt Busch, i ett tufft läge i höstas.

– Inte sedan 90-talskrisen har förutsättningarna varit sämre vid ett regeringsskifte, säger hon och nämner ekonomin, skjutningar och det säkerhetspolitiska läget.

– Vi kommer att göra det som krävs. Även om det kommer ta tid, så kan vi vända utvecklingen.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Ebba BuschKristdemokraternaPolitikÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.