Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Med regeringens klimatpolitik blir Sverige en del av problemet

Publicerad:
<strong id="strong-3dc03470e4828dcaf8704a648b40bd08">Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län, skriver att regeringens politik gör Sverige till en del av problemet.</strong>
Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län, skriver att regeringens politik gör Sverige till en del av problemet. Foto: Frank Augstein

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Klimatpolitiska rådet har presenterat sin årliga granskning av regeringens klimatpolitik. Det är rådets skarpaste kritik någonsin. Deras slutsats är lika tydlig som skrämmande: Sveriges utsläpp ökar med regeringens politik – mitt under brinnande klimatkris.

Granskningen visar att det är första gången på två decennier som Sveriges utsläpp ökar till följd av politiska beslut. Sverige har helt enkelt gått från att vara en del av lösningen, till att vara en del av problemet.

Klimatpolitiska rådets granskning är dessutom bara en i raden av alla varningar om vad konsekvenserna av regeringens klimatpolitik blir. Forskarsverige, miljöorganisationerna, regeringens egna expertmyndigheter och regeringens egen budget visar alla en och samma sak. Sveriges klimatpolitik är inte bara otillräcklig. Den går åt helt fel håll. Precis som IPCC sa förra veckan är det 2025 som utsläppen globalt ska minska – inte 2045 som regeringen verkar tro. Regeringen är svaret skyldig om hur man ska minska utsläppen under denna mandatperiod. Vi har inte tid att vänta.

Precis som Klimatpolitiska rådets rapport understryker så handlar detta inte bara om att mildra effekterna av klimatkrisen. Det handlar också om alla de positiva sidoeffekter som följer av att ligga i framkant vad gäller klimatpolitiken. Ett exempel är effekten på svensk ekonomisk utveckling och konkurrenskraft. Flera stora företag står nu redo att göra miljardinvesteringar i Sverige. Det handlar inte bara om hundratusentals jobb. Våra gröna industrier kommer fungera som en motor för lokalt ekonomiskt välstånd.

Men för att denna gröna vision ska bli verklighet krävs politiskt mod. Om inte Sveriges regering vågar visa att man tror på klimatomställningen, om inte staten fortsatt tar en ledande roll i klimatomställningen, då kommer dessa miljarder investeras i andra länder.

De stora förlorarna blir då svenska folket och den globala klimatomställningen.

Elin Söderberg (MP), klimatpolitisk talesperson, riksdagsledamot från Västerbottens län

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla HansénElin SöderbergGranskningarInsändareIPCCMiljöpartietÖrebro länSveriges regeringUtsläppVästerbottens län