Hoppa till huvudinnehållet

Patrik Ekman tar in extern kraft: ”Jag har fått tänka om lite”

Publicerad:
Patrik Ekman tillsammans med Billy Bergåker som nu går in som styrelseordförande för Ekman invest. Foto: Magnus Carlsson

Han har drivit eget företag i mer än 20 år och har hela tiden litat till sin egen förmåga. Nu tar Patrik Ekman in en extern ordförande för att kunna fortsätta sin resa som företagare.

Beslutet att satsa på en extern ordförande har föregåtts av en del vånda. Patrik Ekman säger att han inte velat ha någon som bestämmer över honom i sitt företagande.

– Men jag har fått tänka om lite. Nu inser jag att det inte handlar om att bestämma utan om att vägleda. Då blev det lättare att ta beslutet, säger han.

Det var genom en utbildning hos Almi som Patrik Ekman började komma till insikten att en extern kraft kanske inte skulle vara så dumt ändå. Han fick fyra namn att fundera över. Två av dem var från Värmland och de gick bort direkt:

– Jag ville ha någon utifrån och inte någon som var präglad av vad som skrivits om mig i värmländsk media.

När han träffade Billy Bergåker uppstod tycke direkt. Trots att de inte är generationskamrater hade de mycket gemensamt som företagare och båda kände att det här skulle kunna bli spännande.

– Jag kommer från bankvärlden och har under halva min karriär haft olika ledande positioner inom bankväsendet. Den andra halvan har jag varit vd i ägarledda företag, exempelvis olika familjeföretag, berättar Billy Bergåker om sin bakgrund.

Min uppgift är att få ut det bästa av Patrik.
Billy Bergåker

Att Ekman invest är en koncern inom event och hotell avskräcker inte:

– Branschkunskapen finns i koncernen. Min uppgift är att få ut det bästa av Patrik.

Billy Bergåker pratar om att skapa en ännu bättre effektivitet i koncernen för att på så sätt kunna ha en fortsatt tillväxt. De senaste tio åren har Ekman-koncernen ökat från tre till 24 olika bolag. Tillsammans omsatte de förra året cirka 250 miljoner kronor. En siffra som om tio år ska vara dubbelt så hög.

– Då behöver vi en plan för hur vi ska ta oss dit och där är Billy viktig, säger Patrik Ekman.

En stabil organisation är en bra grund att stå på och på den punkten tycker Billy Bergåker att man har kommit en god bit på väg. Han har varit adjungerad i styrelsen det senaste året och har fått insikt i verksamheten.

– Under det året har han sett hur vi har expanderat med två hotell, säger Patrik Ekman.

Och han hymlar inte med att det finns planer på ytterligare expansion. Det finns hotell som står och skriker efter nya ägare.

– Patrik nosar upp affärsmöjligheterna, medan jag ser till i vilken ordning vi kan ta dem, säger Billy Bergåker.

Även om ingen av dem säger det rakt ut finns en tydlig respekt dem emellan, de talar samma språk och vill ha ett driv i verksamheten. Det säger att de inte är överens om allt, men att de kan diskutera saker och vara varandras bollplank.

– Vi har fått ett mycket effektivare – och roligare – styrelsearbete sedan Billy kom in, säger Patrik Ekman.

Vad är din uppfattning om Patrik?

– Han är en entreprenör med en oerhört stor vilja, men samtidigt är han lyhörd för andra synpunkter. Det uppskattar jag, svarar Billy Bergåker.

Läs också:

Hotellkung expanderar – köper hotell i BorlängeStadshotellet är till salu – Ekman är en av intressenternaEkman Hotels expanderar i storstad: ”Värmland är för litet”Värmländsk hotellkung köper hotell i Göteborg: ”Mysig atmosfär”Ekman om framtiden för hotellkedjan: "Jag tror vi fattade rätt beslut"

Artikeltaggar

AlmiEntreprenörskapHotellKarlskogaKristinehamnNäringslivPatrik EkmanStyrelserTillväxt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.