Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Då kommer Mattis och Borkas rövare till Karlskoga

Publicerad:
I höstas träffade Karlskoga Tidning-Kuriren de unga stjärnskotten Jack Bergenholtz Henriksson, 13, som spelar Birk Borkason och Kerstin Linden, 14, som spelar Ronja Rövardotter. Foto: Kajsa Juslin

I veckan gick produktionen bakom tv-serien Ronja Rövardotter ut med att de söker statister till inspelningar i skogarna kring Degerfors och Karlskoga.

Nu har tidningen fått närmare uppgifter om produktionen – vad som kommer att spelas in och när inspelningen pågår.

Det är Viaplay som tillsammans med produktionsbolaget Filmlance spelar in serien, till viss del i Karlskoga och Degerfors. Förra året spelades flera scener med huvudkaraktärerna Ronja och Birk in i Sveafallen i Degerfors och vid Stora Svinsjön i Lekebergs kommun.

Nu är det återigen dags för produktionen att besöka våra skogar, vilket Karlskoga Tidningen-Kuriren rapporterade om tidigare i veckan.

Producenterna Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn svarar i ett mejl till tidningen på några frågor kring den kommande inspelningen.

När kommer ni till Karlskoga och Degerfors och i vilka områden kommer ni att spela in?

– Vi kommer nu i slutet av april och kommer vara runt på olika ställen i skogarna i området.

Hur länge kommer inspelningen här att pågå?

– Karlskoga kommer vara inspelningens bas i cirka en månad.

Vad är det för typ av scener som ni ska spela in?

– Här spelar vi in massa olika scener som utspelar sig i Mattisskogen, mycket med Ronja och Birk och även några scener med de båda rövarbanden, så både Mattisrövare och Borkarövare.

I april återvänder produktionen runt tv-serien Ronja Rövardotter till Degerfors och Karlskoga. Här syns delar av teamet under inspelningen vid Stora Svinsjön hösten 2022 som tidningen besökte.
I april återvänder produktionen runt tv-serien Ronja Rövardotter till Degerfors och Karlskoga. Här syns delar av teamet under inspelningen vid Stora Svinsjön hösten 2022 som tidningen besökte. Foto: Kajsa Juslin

Hur många statister/knektar söker ni och vad är bra att tänka på för den som ska söka in? Vilka egenskaper har en bra knekt?

– Vi söker cirka 10 stycken statister till att spela knektar. En bra knekt ser inte för modern ut, Ronja Rövardotter utspelar sig ju som bekant på medeltiden. Men alla är välkomna att söka jobbet!

När räknar ni med att vara färdiga med inspelningen av tv-serien?

– Inspelningen beräknas pågå en bit in i juli.

Serien kommer i tolv avsnitt fördelat på två säsonger och är skriven av Hans Rosenfeldt, med Lisa James Larsson som regissör.

Ronja Rövardotter har premiär i slutet av 2023 och ”det kommer att bli något alldeles extra” utlovar Viaplay i ett mejl till tidningen.

Fakta

Tv-serien Ronja Rövardotter

I rollen som Ronjas föräldrar Mattis och Lovis kommer vi att se Christopher Wagelin (Det som göms i snö, Älska mig) och Krista Kosonen (The Swarm, Blade Runner 2049).

Birks föräldrar Borka och Undis spelas av Sverrir Gudnason (Älska mig, Borg) och Maria Nohra (Heder, Beck).

Inspelningen pågår fram till i slutet av juni 2023 serien kommer att ha premiär på Viaplay i slutet av samma år. Serien är uppdelad i två säsonger med totalt tolv avsnitt.

Den första säsongen regisseras av Lisa James Larsson och serien är skriven av Hans Rosenfeldt. Serien produceras av Filmlance International och Viaplay Group i samarbete med Film i Väst.

Förutom i skogarna runt Karlskoga och Degerfors spelas delar av serien in i till exempel Åre, Stockholm och på västkusten.

Filmen om Ronja Rövardotter kom 1984 och 2014 släpptes en tecknad tv-serie med Gillian Anderson (Arkiv X, Sex Education) som en av rösterna.

Källor: Viaplay och The International Move Database (IMDB)

Läs också:

”Ronja” söker knektar till Karlskoga och DegerforsBakom kulisserna med Ronja och Birk: ”Det bästa som finns”TV: De spelar Ronja och Birk i nya tv-serienInspelning av Ronja i gång: ”Kommer att pågå under en längre period”Storsatsningen Ronja Rövardotter: Serien spelas in i DegerforsDe får stora roller i "Ronja rövardotter"

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBonnie Skoog FeeneyDegerforsHans RosenfeldtKarlskogaLisa James LarssonMattias ArehnNöje/KulturSkådespelareSkogStora SvinsjönTVTV-serierViaplay

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.