Snabbmat måste inte betyda skräpmat. Hemma kan du laga den själv, det blir minst lika gott och väldigt mycket fräschare.
Snabbmat. Smaka bara på ordet. Visst har det väl ändå något lite skamset över sig? Det finns onekligen något skuldbelagt över hela konceptet. Att slinka in på hamburgerkedjan när man är lite … trött … Klämma en korv på stående fot när timmen är alltför sen. Hämta pizza för att man bara inte kan förmå sig att sätta på spisen.
Det är inget man direkt skryter om vare sig på Instagram eller för sina vänner och kollegor. Det är en laddad företeelse – trots att det verkligen inte behöver röra sig om dålig mat. Det finns massor av riktigt bra snabbmatsställen.
Men i dessa tider när vi måste vända på slantarna kan det faktiskt bli ganska dyrt i längden. Dessutom är maten ljummen om vi tar med oss den hem, och många gånger flottig och föga inspirerande. Ofta känns den snarare som en nödlösning än något vi verkligen är sugna på och vill äta.
Varför inte lägga skulden på hyllan? Bjud in fastfooden i finrummet – även kallat hemmaköket.
Plötsligt blir den en trevlig företeelse i stället för något vi hymlar med och trycker i oss på två röda, så där lite lagom i skymundan. Jag vågar svära på att om du lagar smashburgarna i receptet kommer du garanterat inte att sakna jättekedjans oinspirerade slentrianburgare en enda sekund.
Bjud in fastfooden i finrummet – även kallat hemmaköket
Den fransk-tyska pizzavarianten tarte flambée, som knappt tar tio minuter att laga, ger garanterat rungande applåder från dina gäster. Ett glas bubbel till sitter fint.
Så lyft på hatten för snabbmaten. Äg den. Ta kontrollen över såväl kvalitén som kaloriintaget. Med fräscha råvaror och noll skuldkänslor kan du enkelt laga snabbmat på hemmaplan. Precis som du vill ha den.
Hemkörningen kostar dessutom inte ett endaste korvöre.
Mia Gahne / TT
Recept
Smarriga smashburgare
4 portioner, 20 minuter
Har du inte testat smashburgare lär du bli helt såld. Köttet blir oerhört saftigt och smakrikt när det steks på det här viset. Tillbehören ska vara enkla och får inte ta över hela härligheten.
500 g kylskåpskall högrevsfärs
valfri olja till redskap
salt
nymalen svartpeppar
Tillbehör:
Isbergssallad, strimlad
1–2 tomater, tunt skivade
hamburgerbröd, helst ”potato buns”
rumsvarmt smör
4 skivor hamburgerost
Dressing:
1/2 riven gul lök
1 dl majonnäs
1 msk amerikansk senap, ofta kallad ”yellow”
1 tsk worcestershiresås
tabasco eller annan ”hot sauce”, efter smak
eventuellt salt
Gör så här:
1. Fördela färsen i åtta lika stora bitar. Forma till bullar utan att arbeta färsen för mycket.
2. Förbered grönsakerna. Blanda ingredienserna till dressingen och smaka av om du vill ha salt i. Bred smör på bröden.
3. Hetta upp en vid stekpanna som tål att bli riktigt varm. Lägg i två bollar i taget. Pressa genast ut dem så mycket som möjligt med en inoljad bred och stadig stekspade, hamburgerpress eller kastrullbotten. Håll kvar under hård press i 10 sekunder. Salta och peppra. Stek i cirka 2 minuter tills kanterna börjar få färg. Bred dressing ovanpå och vänd. Krydda och stek i 1–2 minuter på andra sidan. Lägg ost på ena burgaren och toppa med den andra. Upprepa med samtliga bollar.
4. Stek bröden hastigt, fördela sallad och tomat på bottendelarna. Toppa med dubbelburgare, resten av dressingen och ovandelen av bröden.
Recept
Halloumi- och kikärtspytt
2 portioner, 15 minuter
Pyttipanna måste ju inte vara fabrikstillverkad och inhandlad från frysdisken. Den här vegovarianten svänger jag ihop när jag är ensam hemma. Har du grönsaker som håller på att tröttna – släng i dem.
1 gul lök, finskuren
olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finskuren, alternativt 1 nypa chiliflakes
färsk eller torkad rosmarin
1/2–1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g
2 tsk japansk soja
1 halloumi, alternativt svensk motsvarighet
Gör så här:
1. Mjukstek löken i olivolja. Tillsätt vitlök och chili mot slutet och stek några minuter till.
2. Tillsätt rosmarin, rökt paprikapulver och spiskummin och låt kryddorna svettas lite.
3. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av ordentligt. Ner med dem i pannan och blanda runt ordentligt så att de suger åt sig av smakerna. Tillsätt sojan.
4. Tärna halloumin eller motsvarande och häll ner i stekpannan. Fräs tills osten börjar få fin yta och mjuknat. Blanda väl och servera med stekt ägg om du vill.
5. Resterna blir perfekta till morgondagens matlåda.
Recept
Tarte flambée på tortillabröd
2–4 portioner, 10 minuter
Världens snabbaste pizza! Det här är fuskversion av rätten tarte flambée, som är så poppis i Alsace – eller flamkuchen, som det heter i den tyska delen. Perfekt att servera till en flaska bubbel.
1/2 citron
2 små gula lökar, finskurna
2 dl crème fraiche
2–3 stora tortillabröd eller 4 små
140 g bacon, pancetta, rökt bog eller sidfläsk, finskuret
cirka 200 g munsterost eller annan kittost
eventuellt flingsalt
nymalen svartpeppar
torkad eller färsk timjan
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader på grillelementet och låt plåten stå inne under tiden.
2. Pressa citron över löken, blanda runt ordentligt och låt stå i 10 minuter.
3. Bred crème fraiche över tortillabröden. Strö över fläsk och lök. Skiva osten och fördela ovanpå. Salta försiktigt, peppra och strö på timjan. Lägg över bröden på den heta plåten.
4. Grädda varje ”pizza” i 3–5 minuter eller tills ytan får lite färg och osten bubblar. Skär i ”tårtbitar” och ät med fingrarna.
Tips
Att dricka till
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725), 155 kronor.
Alkoholfritt: God Dryck No 1 Prestige Cuvée Alkoholfri (19018), 118 kronor.
Tips
Veckans godingar
1. Groiss Ried Sauberg Tradition – Dra-mig-baklänges-grym grüner veltliner!
2. Potato Pops – Mumsig snacksnyhet.
3. Chipotlemarinerade kycklinglårfiléer – Färdiglösning som inte är så dum.
Reflektion
Detaljerna kan vara hela grejen
Det där med förväntningar kan vara så förrädiskt. Inte minst i matsammanhang. Det är ju så himla lätt att bli besviken.
Efter snö, mörker, blask och elände styrde jag så äntligen kosan (var exakt sitter den egentligen?) till mitt älskade Italien och La Bella Napoli. Jag liksom bara såg framför mig hur jag skulle goffa in pasta, fisk och skaldjur i hela ansiktet morgon, middag, kväll.
Jag är inte så mycket för att göra research – såvida det inte handlar om mitt journalistvärv – när det gäller restauranger, eftersom jag gillar att gå på magkänsla. Men den här gången svek den mig totalt. Gång efter annan hamnade jag på helt fel trattoria. Stressig service, underkokt pasta, menlösa smaker. Jag blev helt gråtfärdig av besvikelse.
Samma känsla infinner sig om jag stått och gjort mig till och lagat långkok som puttrat hela dagen i takt med mina egna förväntningar – och den sedan inte visat sig uppfylla det som smaklökarna så otåligt hoppats på.
Men då är det de små, små detaljerna som kan rädda hela veckan. En absolut perfekt cappuccino på ett absolut perfekt klassiskt konditori. En tomatbruschetta som serveras gratis till ett glas fabulöst lokalt vitt vin. En buffelmozzarella så färsk att den nästan andas. En strut med pistage- och chokladglass på en trottoarkant.
För att inte tala om den där gula grejen på himlen. O sole mio – ibland önskar man att den gick att äta.