Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Varför finns det specialregler för vissa?

Publicerad:
STOCKHOLM 20151002Händer håller i de nya svenska sedlarna.Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om jag förstått det rätt har den moderatstyrda kommunstyrelsens arbetsutskott i Karlskoga, på uppmaning av en av sina ledande företrädare, sänkt arvodet för dennes uppdrag med 120 000 per år för att på så sätt kvalificera honom för en framtida högre pensionsutbetalning?

På moderatspråk skulle detta kallas ”bidragsfusk” va? Att aktivt välja bort en högre inkomst för att i stället få högre bidrag? Att M till vardags räknar pensionärer som bidragstagare har vi knappast missat i den politiska debatten.

Ja, jag raljerar. Men är det inte typiskt att det alltid finns utrymme för specialregler för vissa?

Bidragsfusk är dock inte vad Tony Ring (M) kallar beslutet att med hänsyn till en partikamrats privatekonomiska önskemål, sänka arvodet till socialnämndens ordförande från 5,5 till 3,9 inkomstbasbelopp.

”Om någon kommer och vill få mindre betalt så tycker jag att det känns rimligt att man går den personen till mötes”, säger Ring.

Han verkar överhuvudtaget inte ens begrunda frågorna som detta lika rimligt väcker och erkänner att arbetsutskottet inte ens tog upp den bakomliggande anledningen till önskemålet, men att ”det finns ju idealister i alla ändar”.

Idealister? Ola Karlsson tackar inte altruistiskt nej till 120 000 per år för att han vill spara kommunen pengar utan för att han vet att det kommer att kosta honom längre fram. Helt oviktig är väl inte den anledningen?

Sven-Olof Axelsson, tidigare S-märkt kommunalråd, har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och har flera poänger i sin kritik. Inte bara om lagligheten i sättet på hur beslutet fattades, utan vad det får för konsekvenser. Som huruvida Karlsson tänker arbeta i enlighet med den nya värderingen av uppdraget och vem som i så fall gör resten?

Det är generellt olämpligt att anpassa arvoderingen av kommunala uppdrag efter de privatekonomiska förutsättningarna hos den som just i dag har uppdraget – och det hade varit vettigt om den arvodesöversyn som gjordes helt rimligt i slutet av förra mandatperioden fått fortsätta gälla.

På tal om att verkligheten ofta krockar med de blåas ideologi, hoppas jag att ni inte missade Ekots granskning i veckan om hur kommuner som gjort sig beroende av externa fastighetsbolag, får kraftigt höjda hyror i år.

Det påminner om hur barn- och utbildningsnämndens ordförande i Karlskoga i fjol anklagade undertecknad för att ha ”ideologiska skygglappar” när jag framhöll att det alltid lönar sig för kommuner att äga sina egna lokaler framför att hyra. Detta med anledning av turerna kring Österledsskolan och frågan om kommunen skulle välja att låta en privat fastighetsägare bygga och sedan hyra skolbyggnaden av den. Alltså precis vad många kommuner de senaste decennierna gjort och som nu kommer tillbaka och biter dem i häcken med elvaprocentiga hyreshöjningar.

Det lönar sig alltid för kommuner att äga sina egna lokaler. Så, nu har jag sagt det en gång till.

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareKarlskogaKommunstyrelsenLönerModeraternaOla KarlssonÖverklagandenStockholmTony Ring