Hoppa till huvudinnehållet

Åter dags för anhörigdag på Folkets hus i Degerfors

Publicerad:
Kristina Sandberg, Britt Johansson, Ewa Kindroth, Pelle Bäckman, Marie-Louise Forsberg Fransson och Anna Lööf berättar om kommande anhörigdag på Folkets hus i Degerfors.
Kristina Sandberg, Britt Johansson, Ewa Kindroth, Pelle Bäckman, Marie-Louise Forsberg Fransson och Anna Lööf berättar om kommande anhörigdag på Folkets hus i Degerfors. Foto: Kajsa Juslin

Det har gått två år sedan sist, men torsdagen den 20 april anordnas återigen anhörigdag under eftermiddagen på Folkets hus i Degerfors.

– Det känns väldigt roligt att vi nu får möjligheten att återigen träffas fysiskt och att man får utbyte mellan flera olika organisationer, säger Marie-Louise Forsberg Fransson, förvaltningschef på socialförvaltningen i Degerfors.

För två år sedan hade man ett litet annorlunda upplägg då pandemin fortfarande satte begränsningar på arrangemanget. Förra året hann man inte få till något till den nationella anhörigdagen 6 oktober och därför sköt man fram det till nu.

I Degerfors har man ett ganska unikt samarbete kring anhörigdagen där en samverkansgrupp med representanter från såväl kommunen, Svenska kyrkan och civila sektorn tillsammans arbetar med att sätta ihop programmet för dagen.

– Det känns viktigt med samverkan, att vi gör det här tillsammans, säger Forsberg Fransson.

Två fokusområden

Årets anhörigdag har som brukligt ett tema och i år har man riktat in sig på information kring två aktuella ämnen där Nära vård är först ut på schemat.

– Därför har vi valt att ha representanter från regionen som ska prata mer om det nationella arbetet och vad vi gör med det målarbetet som vi har i länet tillsammans med alla kommuner i regionen, säger Forsberg Fransson.

Som föreläsare från regionen kommer Jan Sundelius från Nära vård samt Ingemar Ångman från Vård och hälsa.

Anhörigdagen i Degerfors är ett återkommande arrangemang även om det nu gått några år sedan senast.
Anhörigdagen i Degerfors är ett återkommande arrangemang även om det nu gått några år sedan senast. Foto: Kajsa Juslin

Någonstans mitt i schemat kommer det vara en lite längre fikapaus då besökarna bereds möjlighet att få ta del av information av utställare från olika organisationer.

– Det kommer vara flera olika verksamheter som finns på plats, säger Forsberg Fransson och fortsätter:

– Vi kommer också informera om digitalisering, vad det finns för olika delar kring det att ta del av och vilka möjligheter som finns.

I pausen kommer det dessutom arrangeras en tipspromenad där kommunens arbetsterapeuter och aktivitetssamordnare kommer ställa lite frågor.

Berör alla

Efter pausen kommer nästa del ta vid, då ska man tala mer om anhörighetsperspektivet.

– Då kommer vi prata om vad kommunens anhörigkonsulenten har för roll och om våra anhörigträffar vi ordnar tillsammans, om hur samarbetet ser ut med mötesplatsen och Svenska kyrkan, säger Anna Lööf, assistent diakoni i Svenska kyrkan.

Även Britt Johansson från Anhörigförenignen kommer berätta mer om deras verksamhet under den här delen av dagen.

– Vi kommer också få en föreläsning med Lisbet Jansson från Alzheimerfonden som kommer berätta hur det ser ut med forskningen och så, säger Lööf.

Dagen är till för alla och ingen föranmälan krävs.

– Även om man inte är anhörig nu så kommer man att bli det, säger Ewa Kindroth, anhörigkonsulent på Degerfors kommun.

– Ja, vi vill vara tydliga att det här är till för alla. Det är både en social del i det här samtidigt som det är viktig information som man får och kan bära med sig för framtiden, avslutar Forsberg Fransson.

Anhörigdagen är ett samarrangemang mellan Degerfors kommun, Svenska kyrkan, PRO, SKPH och Anhörigföreningen i Degerfors.

Artikeltaggar

AlzheimerfondenDegerforsDegerfors kommunDigitaliseringEkonomiOrganisationerPROSvenska kyrkanVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.