Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen utbildar barnskötare som de inte anställer: ”Kontraproduktivt”

Publicerad:
Kommunen anställer inte själva barnskötarna de utbildar. Arkivbild. Foto: MFH

Fördelningen mellan förskolelärare och barnskötare på förskolorna i Karlskoga kommun ska ses över. Det kan leda till att fler barnskötare får säkrare anställningar.

– Hela nämnden ställer sig bakom förslaget att utreda hur vi kan förbättra situationen. Som det har varit har vi i egen regi utbildat barnskötare som vi inte har kunnat anställa, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Upprinnelsen till beslutet är en motion från i höstas från Socialdemokraternas Maria Karlsson. I den tar hon upp beslutet från 2011 som innebär att Karlskoga kommun ska ha 70 procent utbildade förskolelärare och 30 procent barnskötare.

Det blir kontraproduktivt om vi har en utbildning som man sen inte anställer ifrån
Anneli Bramvehl (M)

Fördelningen togs upp i och med att en fristående förskola ansökte om att få starta verksamhet. I utredningen kring ansökan framkom att deras fördelning skulle komma att se annorlunda ut än kommunens samt att det inte finns några krav i lagen om en viss procentfördelning av personal. Det fick Maria Karlsson att ifrågasätta kommunens fördelning.

– Det ska sägas att intentionen var god i beslutet som togs 2011. Intentionen då, och säkerligen även nu, är att vi ska se till att ha så många förskolelärare i vår verksamhet som möjligt, säger Anneli Bramvehl.

Brist överallt

Bristen på utbildade förskolelärare är stor över hela landet och gör nyrekryteringen svår. Samtidigt finns det utbildade barnskötare i Karlskoga som inte får tillsvidareanställningar på grund av 70/30-fördelningen.

– När vi inte har möjlighet att anställa och behålla förskolelärare i vår verksamhet måste vi fylla upp med en yrkeskategori. Barnskötare är det näst bästa, menar Anneli Bramvehl.

Nya beslut 2021

I maj 2021 togs beslut om att endast förskolelärare skulle anställas tills att andelen förskolelärare var 70 procent av personalgruppen. Beslut togs om att barnskötare kunde fastanställas om de hade specialkompetens som andra sökande saknade. Samtidigt som kommunen har en barnskötarutbildning där de som utbildar sig har en mycket liten chans att få jobb i sin hemkommun.

– Det blir kontraproduktivt om vi har en utbildning som man sen inte anställer ifrån. Det finns de som utbildat sig här och blivit anställda i andra kommuner för att vi inte fastanställer barnskötare utan man får gå på osäkra anställningar, säger Anneli Bramvehl.

Hon konstaterar att bristen på förskolelärare inte kommer att bli bättre inom en snar framtid.

– Under överskådlig tid så vet vi att det är svårt att anställa bara förskolelärare.

I höstas fanns, enligt motionen, 117 förskolelärare anställda i barnomsorgen. De uppgick till 49 procent samtidigt som de anställda barnskötarna låg på 34 procent, alltså 80 personer. Obehöriga förskolelärare var 41 personer och 17 procent av personalen.

Artikeltaggar

Anneli BramvehlAnställningarBeslutFörskolorKarlskogaKarlskoga kommunMaria KarlssonModeraternaSkola och utbildningSocialdemokraternaUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.