Hoppa till huvudinnehållet

Nytt salmonellalarm – ägg stoppas

Publicerad:
Sveriges största äggproducent har drabbats av salmonella. Genrebild.
Sveriges största äggproducent har drabbats av salmonella. Genrebild. Foto: Göran Persson

Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Småland, stoppar alla äggleveranser, rapporterar SVT Småland.

Anledningen är att salmonellabakterier hittats i gårdens packeri.

– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren som driver gården till SVT.

Salmonellasmittan upptäcktes i början av april, då äggen stoppades från att nå konsumenterna. Något som skett flera gånger tidigare sedan i slutet av december förra året.

Risken att det blir helt äggtomt på hyllorna är dock enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branchorganisationen svenska ägg, liten.

– Äggproducenten står för 17-18 procent av den svenska äggmarknaden. Det klart att det påverkar, men inte mer än det gjorde före påsk.

Fakta

Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

CA CedergrenFågelinfluensaHandelKörkortLandstingLivsmedelSalmonella

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.