Hoppa till huvudinnehållet

Rising stars framtid hotad – pengar saknas för att driva vidare

Publicerad:
Rising stars 2022 när Tusse var gästartist.
Rising stars 2022 när Tusse var gästartist. Foto: Anders Persson

Det blir inte mer pengar till kultur- och fritidsnämnden i år som budgetförslaget ser ut. För att viktiga projekt ska kunna överleva behöver nämnden ta fighten om mer pengar på budgetträffen i slutet av april.

– Vi kommer inte kunna driva projekt som Stråkidz, Rising Stars och Karlskogandan vidare om vi inte får mer pengar, säger Amanda Lindgren (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Sammanlagt handlar det om strax över 1,1 miljoner kronor som nämnden kommer behöva övertyga kommunstyrelsens arbetsutskott om att få utöver den föreslagna budgeten på budgetträffa i nästa vecka. Årets Rising stars berörs inte men nästa år kan bli bekymmersamt.

– Rising stars är en del av Karlskogas själ. De som går och tittar på sina barnbarn var själva med en gång, säger Magnus Ahlberg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Nästa år har sina utmaningar slår förvaltningen och nämnden fast när de konstaterar att för projektens överlevnad krävs mer pengar. Det behövs 200 000 kronor till Rising stars för att arbetet med projektet ska kunna fortsätta.

Rising stars är en del av Karlskogas själ
Magnus Ahlberg

Stråkidz blir utan pengar från Kulturrådet i år eftersom de beslutat att halvera sin budget. Nämnden vill ha ytterligare 330 000 kronor för att fortsätta ha en musiklärare på deltid. Eftersom projektet handlar om integration och om att ge barn en meningsfull fritid är det inget som Amanda Lindgren vill se försvinna.

– Skolan har en uppfattning om att det här fungerar. Barn som inte brukar umgås i skolan gör det på Stråkidz och får en större förståelse för varandra, säger hon.

Elavtal löper ut

Till Karlskogaandan, fritidsverksamheten som riktar sig till unga från 13 till 20 år i södra området, vill nämnden be om 600 000 kronor. Att fritidsgården blir kvar ses som en viktig del i kommunens förebyggande arbete i projektet Barn som far illa eller riskerar att fara illa.

Ett annat orosmoln är att förvaltningens elavtal löper ut i maj och eftersom de inte vet vilken typ av avtal de kommer att landa i finns ännu inga planer.

– Eftersom vi inte vet så är det svårt att be om pengar. Vi måste ta ett helhetsgrepp, säger Amanda Lindgren.

Hon får medhåll av Magnus Ahlberg som menar att de inte är ensamma om detta och nämner samhällsbyggnadsnämnden som exempel. Prisökningar kommer inte att kompenseras men däremot kommer höjda löner och hyror att kompenseras.

Artikeltaggar

Amanda LindgrenBudgetarKarlskogaKommunstyrelsenKulturKulturrådetMagnus AhlbergNämnderPolitikRising Stars

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.