Hoppa till huvudinnehållet

Catarina Lindström: Ansvaret ligger högst upp

Publicerad:
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Artiklarna om ”Anna”, undersköterskan som blev utköpt från sitt jobb på socialförvaltningen, har väckt många och starka känslor. Några tycker till och med att vi ska tala om vad ”Annas” närmaste chef heter.

Det kommer inte att hända, av många anledningar.

För ”Anna” är inte ensam om att känna sig utsatt på jobbet. Insändarna om tystnadskultur och chefer som inte tar kritik på allvar kommer i en – som det verkar – aldrig sinande ström.

Men detta är en del av ett större problem. Och ett problem som tyvärr inte är nytt.

2018 visade en undersökning att en chef på Karlskoga kommuns ledningskontor hade i snitt 5,3 medarbetare att leda. Samma siffra för en chef inom socialförvaltningen låg på 30,8 medarbetare, vissa chefer hade så många som 50 medarbetare.

Dåvarande ordförande i socialnämnden, Ingegerd Bennysson (S) sa då att det var ”förvånande”.

Detta trots att Göteborgs Universitet ett år tidigare genomförde en undersökning på fackförbundet Visions uppdrag; en undersökning som visade att en chef inom vård och omsorg har nästan tre gånger så många underställda som cheferna i tillverkningsindustrin och dubbelt så många som cheferna inom byggnadsindustrin.

Hur siffrorna ser ut idag vet jag inte. Men att vara mellanchef är inte lätt, det vet jag av egen erfarenhet. Diskrepansen mellan vad du de facto får bestämma och de problem du förväntas lösa är ibland stor. Att vara det inom socialförvaltningen måste vara oerhört mycket svårare.

Dåliga löner och dåliga arbetsförhållanden och tystnadskultur verkar göra det svårt att få personal till socialförvaltningen.

Logiskt sett borde det påverka hela verksamheten. Allt från bristande erfarenhet bland personalen ”på golvet” till möjligheterna att hitta kompetenta chefer på alla nivåer.

Så jag undrar. Hur mycket utbildning hade ”Annas” närmaste chef? Hur mycket stöd och guidning gavs uppifrån? Var allt på plats för att kunna axla allt det ansvar tjänsten innebär? Och så vidare.

I min värld ligger alltid det slutliga ansvaret högst upp. I detta fall hos socialchefen och personalchefen.

Artikeltaggar

ÅsikterCatarina LindströmGöteborgIngegerd BennyssonInsändareKarlskoga kommunOmsorgSocialnämnderTystnadskulturVård