Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska branter släntas i grustäkten – verksamheten är över

Publicerad:
Verksamheten i grustäkten vid Lidetorpsmon i Degerfors kommun är över och nu ska en viss efterbehandling ske i området.
Verksamheten i grustäkten vid Lidetorpsmon i Degerfors kommun är över och nu ska en viss efterbehandling ske i området. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Någon mer brytning av grus blir det inte i Lidetorpsmon i Degerfors. Nu ska området till viss del efterbehandlas.

När bygg och miljönämnden höll sitt senaste möte fanns en informationspunkt kring grustäkten i Lidetorpsmon med på dagordningen. Det gällde beslut om efterbehandlingsplan av grustäkten.

– Nu är det klart, det blir nedläggning av verksamheten i grustäkten och det kommer inte göras något speciellt för att återställa en sån här plats, mer än släntning. Annars får naturen ta hand om det själv, för det finns djur- och växtliv och insekter som också har behov av såna här platser, säger bygg- och miljönämndens ordförande Marie Enarsdotter (V).

Vägs ände

– Anledningen till att NCC inte får fortsätta bryta i täkten är att man bedömer att det kommit fram så mycket andra ersättningsmaterial som kan användas i det som den fina sanden tidigare använts till, därför är det inte försvarbart längre. Så därmed har man kommit till vägs ände ifråga om brytningen i den här täkten, säger Enarsdotter.

Marie Enarsdotter (V), ordförande i Degerfors bygg- och miljönämnd
Marie Enarsdotter (V), ordförande i Degerfors bygg- och miljönämnd Foto: Anna-Stina Tallmyren

Tillståndsprövningen har gått fram och tillbaka mellan olika rättsinstanser och länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, då de sistnämnda nekat fortsatt verksamhet vilket NCC har överklagat.

Mark- och miljööverdomstolen fastställde dock miljöprövningsdelegationens tidigare beslut och avslog tillståndsansökan för vidare verksamhet i grustäkten. Därmed blev det inga fler turer i frågan, eftersom den domen inte kunde överklagas.

Andra material

”I miljöbalken får en tillståndspliktig naturgrustäkt inte komma till stånd om det med hänsyn till det avsedda ändamålet är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt att använda ett annat material” hade länsstyrelsen anfört i sitt överklagande och de ansåg att mark- och miljödomstolen gjorde för snäv tolkning av begreppet ”andra material”.

Mark- och miljööverdomstolen gick på länsstyrelsens linje och utifrån det informerades bygg- och miljönämnden om hur efterbehandling i täkten ska ske.

Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Jennie Karlsson har verksamheten pågått minst sedan 1967, men säkert längre.

– Jag har sett tillstånd från länsstyrelsen daterade 1967 och man kan anta att där var säkert verksamhet tidigare än så, det var nån privatperson som hade det då. Hur länge NCC haft det är jag osäker på, säger Karlsson.

Det är ett rejält område som ianspråktagits och där massor tagits ut.

Ingen inplantering

– Förr planterade man in tall och sånt, men det har man gått ifrån nu, säger Jennie Karlsson.

Istället gör man, som Marie Enarsdotter beskriver, släntning på de värsta branta stupen. Enligt Karlsson jämnar man också till täktbotten.

– Sen låter man det i princip vara, för bästa sättet är att bevara den typen av miljö för de insekter och växter som hittat sig dit. Sen vill exempelvis backsvalor ha det så orört som möjligt, där ska gärna vara sandigt för att de ska trivas. Har man tur kan det komma backsvala även till det här området, men man har inte sett några där än, säger Karlsson.

Läs tidigare artiklar:

Inget mer tillstånd för grustäkten vid LidetorpDomstolen ger bakläxa om grustäkten vid LidetorpNCC överklagar länsstyrelsen beslut om LidetorpsmonSätter stopp för grustäktVill förnya tillstånd för grustäkt

Artikeltaggar

Bygg- och miljönämndenDegerforsDegerfors kommunJennie KarlssonLidetorpsmonMarie EnarsdotterNCCÖverklagandenPolitikTillstånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.