Hoppa till huvudinnehållet

Ryska uppgifter: Putin i Ukraina

Publicerad:
Russian President Vladimir Putin listens to Russian Defence Minister Sergey Shoigu during their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, Monday, April 17, 2023. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) XDL104 Foto: Gavriil Grigorov

Vladimir Putin har besökt ockuperade områden i Ukraina, enligt Kreml. Fragmentariska filmklipp visar hur han går omkring på olika militära anläggningar.

Den ryske presidenten har rest till ett militärt högkvarter i "Cherson-riktningen", som det formuleras i ett officiellt besked. Sedan uppges han ha besökt styrkor i ockuperade Luhansk i öst.

Där sägs han ha blivit underrättad om hur invasionen fortlöper.

Det bildmaterial som sprids av Rysslands propagandamedier visar hur Putin besöker olika militära anläggningar, men de är svåra att platsbestämma och det redogörs inte närmare för presidentens resa dit.

Syns bara på marken

I filmklipp som sprids av Rysslands propagandamedier filmas det ut från ett fönster under en flygresa i ett kustområde, utan att Vladimir Putin syns. Sedan klipps det tvärt till en annan plats, där Putin syns kliva ur en helikopter som står på marken, men det framgår inte var det är någonstans.

Under presidentens besök i "riktningen" mot Cherson uppges han ha besökt styrkor som är stationerade i riktning mot floden Dnepr.

Ryssland kontrollerar ännu delar av det ukrainska länet Cherson, men invasionsstyrkorna tvingades i höstas bort från storstaden med samma namn. Den ligger vid floden Dnepr, som sedan flera månader tillbaka utgör en frontlinje i syd.

Vid mötet med Dnepr-styrkornas befälhavare säger Putin att han "inte vill distrahera dem" från deras plikter, men att det är "viktigt för mig att höra era åsikter om hur situationen utvecklas".

Med anledning av den ortodoxa påsken lämnade presidenten också över helgonbilder till de olika befälhavare han träffade.

Två besök på kort tid

Uppgifterna om Putins besök kommer nästan exakt en månad efter hans senaste besök på ockuperad mark. Då dök presidenten upp i Mariupol, den stad i sydöstra Ukraina som bombades sönder under rysk belägring förra våren.

Det lär ha varit hans första besök i Ukraina sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022. Precis som vid detta andra besök hävdar Kreml att det skett utan några större förberedelser.

I Mariupol sågs Putin köra en bil på stadens centrala gator i kvälls- eller nattmörker – i närheten av, men utan att passera flera platser där några av de värsta krigsbrotten hittills har ägt rum.

Sedan dök han upp i ett litet bostadsområde i utkanten av Mariupol, där en grupp till synes betagna ukrainare tog emot honom med varma ord och beskrev sitt kvarter som en "liten bit av himlen". I den första inspelning av detta möte som lades upp, och senare togs bort, avbröts det glada samtalet av en hög kvinnoröst som ljöd någonstans i bakgrunden:

– Allt är lögn, det är bara en uppvisning!

Artikeltaggar

FlygresorHelikopterInrikes/utrikesKrigMariupolMilitärRysslandSamhälleUkrainaVladimir Putin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.