Hoppa till huvudinnehållet

”Försvarsindustrin i Karlskoga är viktig för EU”

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

EU:s kommissionär för inre marknad, Thierry Breton, besökte Karlskoga under onsdagen.

– Företagen är väldigt professionella och har bra anläggningar och bra företagsledning och det viktigaste nu är att säkerställa produktionen.

Thierry Breton som är kommissionär för industrin, inre marknaden, digitaliseringen och EU:s rymdpolitik är också kommissionär för Europeiskt försvar.

Under tisdagen besökte han Nammos, BAE Systems Bofors, Saab Dynamics och Eurencos anläggningar i Karlskoga.

Fokus för besöket är förutsättningarna för försvarsföretagen att möta den ökande efterfrågan, inte minst på ammunitionsområdet. Även de långsiktiga förutsättningarna kommer att diskuteras. EU har det senaste året initierat flera initiativ av betydelse för försvarsmarknaden, inte minst nya instrument för försvarsinnovation.

– Jag är kommissionär för bland annat Europeiskt försvar och vi vill säkerställa kapaciteten på produktionen på det vi behöver när det gäller ammunition och försvarsprodukter. Både för Ukraina och för EU:s medlemsländer. När kriget i Ukraina startade så levererade EU utrustning dit. Planerna nu är att fortsätta leverera rätt sorts ammunition till Ukraina.

Han säger att EU har beslutat att medlemsländerna ska se till att de har ammunition och även se till att Ukraina får det de behöver.

– Jag reser nu runt till våra medlemsländer som har kapacitet att leverera det vi behöver och Sverige är ett viktigt land när det gäller sådana här frågor.

Thierry Breton som är kommissionär för industrin, inre marknaden, digitaliseringen och EU:s rymdpolitik är också kommissionär för Europeiskt försvar.
Thierry Breton som är kommissionär för industrin, inre marknaden, digitaliseringen och EU:s rymdpolitik är också kommissionär för Europeiskt försvar. Foto: Kajsa Juslin

Thierry Breton berättar att han är nöjd med resan till Karlskoga.

– Företagen är väldigt professionella och har bra anläggningar och bra företagsledning och det viktigaste nu är att säkerställa produktionen.

Görgen Johansson är VD för Saab Dynamics.

– Vi har haft besök från som ansvarar för den inre marknaden i EU som är ute och tittar på vilken kapacitet vi har i Karlskoga, framför allt när det gäller ammunitionsproduktion.

Görgen Johansson fick intrycket att Thierry Breton var nöjd med besöket.

– Jag tror att han kommer ta med sig att det finns väldigt mycket att bygga på utifrån Karlskoga och dess omnejd. Anledningen till att han är här beror mycket på vårt rykte och att EU är nöjda med de produkter vi skickat. Därför har han sett fram emot att komma hit, säger Görgen Johansson.

Görgen Johansson från Saab Dynamics samtalar med Lena Gillström från BAE Systems Bofors.
Görgen Johansson från Saab Dynamics samtalar med Lena Gillström från BAE Systems Bofors. Foto: Kajsa Juslin

Även Lena Gillström, VD på BAE Systems Bofors är inne på sak.

– Vi har haft en rundabordssamtal här på Bofors hotell där vi diskuterat angelägna frågor ur ett EU-perspektiv. Det viktigaste för dem var att få en helhet och få våra perspektiv hur saker fungerar. och fokus för samtalet handlade och försvarsklustret som finns runt Karlskoga. Min slutsats efter att ha hört honom så har han varit imponerad och intresserad av den förmåga som finns, säger Lena Gillström.

När dagen var över klev Thierry Breton in i försvarets helikopter som flög honom till Stockholm.

Thierry Breton anlände från Stockholm med försvarets helikopter och efter några timmar tog han helikoptern till Stockholm igen.
Thierry Breton anlände från Stockholm med försvarets helikopter och efter några timmar tog han helikoptern till Stockholm igen. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

BAE SystemsEUEurencoGörgen JohanssonHelikopterHotellKarlskogaLena GillströmNammoNäringslivSaab DynamicsStockholmThierry BretonUkrainaVapen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.