Hoppa till huvudinnehållet

Färre söker till Örebro universitet – men väntas bli fler

Publicerad:
Cecilia Andersson Mårdh, utbildningskoordinator vid Örebro universitet.
Cecilia Andersson Mårdh, utbildningskoordinator vid Örebro universitet. Foto: Anna Lorentzon

Färska siffror visar att antalet som söker till Örebro universitet har minskat något sedan förra året. Men från universitetets sida tror man att intresset för att studera kommer att öka de närmaste åren.

Nästan 37 000 personer har ansökt om att läsa en kurs eller ett program vid Örebro universitet, vilket är en minskning med åtta procent jämfört med förra året. Det framgår av ett pressmeddelande från universitetet.

Den nationella trenden visar däremot att efterfrågan på högskoleutbildning i Sverige ligger på ungefär samma nivåer som före pandemin.

"De lärosäten som ser en ökning av antalet sökande har ofta många kurser och program som ges på distans” säger Cecilia Andersson Mårdh, utbildningskoordinator vid Örebro universitet, i pressmeddelandet.

Ökad arbetslöshet

Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) har lågkonjunkturen ännu inte fått effekt på söksiffrorna. En orsak tros vara det goda läget på arbetsmarknaden. Men enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer arbetslösheten att öka under 2023. Ökad arbetslöshet brukar leda till att fler söker sig till studier.

"Vi tror därför att intresset för att studera kommer att öka de närmaste åren” säger Cecilia Andersson Mårdh.

Prognoserna visar även att det kommer att fortsätta råda rekordstor brist på utbildad arbetskraft. Några exempel är yrken inom vården, som är fortsatt heta på arbetsmarknaden. Örebro universitet har utbildningar till såväl läkare som sjuksköterska, audionom, arbetsterapeut och biomedicinsk analytiker.

”Även olika typer av lärare, ingenjörer och socionomer är yrken som kommer fortsätta vara mycket efterfrågade på arbetsmarknaden” säger Cecilia Andersson Mårdh.

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadÖrebro universitetSkola och utbildningStudierUHRUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.