Hoppa till huvudinnehållet

Ikonisk glidare firar 120 år

Publicerad:
För vissa innebär Harley-Davidson en dröm om frihet och oberoende.
För vissa innebär Harley-Davidson en dröm om frihet och oberoende. Foto: Harley-Davidson Motor Company

Bara en motorcykel? Glöm det! Den är nog världens mest kända tvåhjuling och fungerar som transportmedel, frihetsredskap och till och med som livsstil. Nu fyller mytiska Harley-Davidson 120 år.

Be vem som helst om namnet på en motorcykel. Svaret blir förmodligen Harley-Davidson. Varenda kotte känner till det ikoniska amerikanska fabrikatet. Så har märket också varit med sedan motorålderns gryning. För vissa har det ett magiskt skimmer som ger näring åt drömmar om frihet och oberoende. Genom hårda mc-gäng har det även fått en aura av farlighet.

–  Harley handlar om känsla. Den bygger på namnet, ljudet, historiken och hela konceptet. Det är svårt att förklara, lite som att beskriva hur det är att få barn för någon som inte har det, tycker Rickard Rosarius, säljare hos Harley-Davidson Göteborg.

Ett motorcykelmärke som de flesta känner igen.
Ett motorcykelmärke som de flesta känner igen. Foto: Alex Erofeenkov/Shutterstock

Vad är då detta för slags hojar? De flesta är tunga glidare med klassisk formgivning. De drivs av en väl tilltagen v-twin, där cylindrarna är placerade i en v-formation, som dundrar, stånkar och lever sitt eget liv. I sadeln på en Harley känner sig många som en kung eller drottning.

Harley handlar om känsla. Den bygger på namnet, ljudet, historiken och hela konceptet.
Rickard Rosarius, säljare hos Harley-Davidson

Men smakar det så kostar det. En Harley-Davidson kan gå på en kvarts miljon kronor, plus extrautrustning, och har blivit en statussymbol. Trots det är varumärket det femte bäst säljande i Sverige.

Detta kunde förstås inte ett par grabbar i amerikanska Milwaukee ana. Strax före sekelskiftet 1900 försökte William S Harley och Arthur Davidson bygga en motorcykel. Med hjälp av den senares bröder lyckades de med projektet i början av 1903.

En tidig variant med sidovagn.
En tidig variant med sidovagn. Foto: Harley-Davidson Motor Company

Redan 1912 började Harley-Davidson Motor Company sälja sina motorcyklar utomlands och affärerna gick strålande. Det var egentligen inte förrän i mitten av 1960-talet som problemen hopade sig. Snabba japanska varianter stal kunder medan Harleys maskiner kändes föråldrade och höll låg kvalitet.

Företaget gick uruselt. 1981 köptes det av en grupp höga chefer på fabriken och ett förändringsarbete tog form. En ny kraftkälla, V2 Evolution, presenterades 1984, och den var tät och problemfri.

Nu försvann snacket om Harley som en dålig hoj och märket blev en framgångssaga.

Pan America är en av Harley-Davidsons äventyrligare maskiner.
Pan America är en av Harley-Davidsons äventyrligare maskiner. Foto: Supermop/Shutterstock

I modern tid har man även förnyat motorcyklarna.

–  V-Rod blev ett stort lyft, med en motor utvecklad hos Porsche. Och för några år sedan dök elhojen Live Wire upp samtidigt som man nu satsar på äventyrssegmentet med Pan America, summerar Rickard Rosarius.

De flesta av märkets många modeller drivs dock av en skälvande v-twin. Den utgör hjärtat i konstruktionen och ger motorcykeln dess själ - precis som i början av 1900-talet. Det finns inget annat fordon som låter som en Harley-Davidson!

Robert Lagerström / TT

Fakta

Nedslag i Harleys historia

+ Andra världskriget la grunden till Harley-Davidsons starka ställning. Då byggdes 88 000 militärutrustade motorcyklar med förlust, men man vann på att staten investerat pengar i ny fabriksutrustning. När kriget var slut och vanligt folk ville köpa motorcyklar kunde märket omedelbart möta efterfrågan.

+ I mitten av 1950-talet blev snabba brittiska hojar, från Triumph, BSA och Norton, ett hot. Svaret från Harley blev sportmaskinen XL Sportster. Den blev legendarisk och tillverkas än i dag.

+ Redan tidigt började man sälja delar och tillbehör, så att köparna kunde utrusta sin hoj på personligt vis. I modern tid är utbudet enormt och konceptet har tagits efter av de flesta andra mc-tillverkare.

+ Ett annat drag är The Harley Owners Group, där alla som köper en motorcykel av märket blir medlemmar och erbjuds en känsla av gemenskap.

Källor: Böckerna ”Harley-Davidson: The Legend” av Oluf F Zierl och Dieter Rebmann och ”Mer än en motorcykel” av Rich Teerlink och Lee Ozley

Artikeltaggar

AmerikaGöteborgHarley Owners GroupHarley-DavidsonMilwaukeeMotorMotorcyklarTrafikTriumphWilliam Harley

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.