Hoppa till huvudinnehållet

(S)tartar namninsamling mot köp av forna Coophuset

Publicerad:
Före detta Coop-huset vid torget, Medborgarplatsen, i Degerfors.
Före detta Coop-huset vid torget, Medborgarplatsen, i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I samband med marknaden på Degerforsfesten startar Socialdemokraterna en namninsamling mot köp av före detta Coophuset. Socialdemokraterna var emot köpet från början och står fast i sin bedömning att fastigheten kommer att vara en belastning på kommunens ekonomi för överskådlig framtid.

Plötsligt backar ledningen – vill upphäva beslut att köpa Coophuset

När kommunfullmäktige i maj förra året efter att man fört samtal med ägarna, Nordic PM, beslutade att köpa Coophuset röstade Socialdemokraterna emot. Det gjorde även Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet ihop med Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade dock igenom köpet, som dock inte kunnat genomföras då beslutet överklagades och därmed inte vunnit laga kraft. Målet ligger hos förvaltningsrätten.

Marknadsvärdet för fastigheten låg på 4,2 miljoner kronor men Nordic PM begärde 6,7 miljoner kronor och det priset accepterade de som var för köpet.

Omöjlig ekvation

Örjan Samuelsson, för Socialdemokraterna, är ordförande i Degerforsbyggen och har god inblick i fastigheten och dess skick.

– När man slår ihop all information vi har, så visar det sig att det är en omöjligt ekvation att få bärkraftig verksamhet i huset. Att kommunen sen är villig att köpa det för 1,5 gånger värderingen tycker vi är märkligt agerande, säger Samuelsson och fortsätter:

– Extra bränsle på elden blev det när det plötsligt dök upp en panikidé från kommunledningen att sälja eller bjuda ut Stora Valla för att minska kostnaderna för kommunen. Då tycker vi Socialdemokrater att de bör sopa rent framför egen dörr genom att kliva av husköpet, som fortfarande är under domstolsbehandling. Men pengar i budgeten finns under det här året så om man vinner överklagandeprocessen, då har kommunen förbundit sig att skriva under och betala. Därför uppmanar vi alla som uttryckt annan åsikt att skriva på namninsamlingen som vi börjar med i vårt tält under marknaden.

Spökslott

– Det är inte min sak att bedöma den politiska viljan eller åsikten, den får står för de som hävdar att vi ska köpa huset. En del säger att det ger oss rådrum att vi sen kan riva kåken, men det blir nästan lika dyrt som att lägga 21 miljoner på att reparera den till användbar och då gäller det endast butiksdelen och första kontorsvåningen i högdelen, säger Samuelsson.

Örjan Samuelsson, från Socialdemokraterna är Degerforsbyggens ordförande och ser ingen ekonomisk bärighet i att köpa in forna Coophuset.
Örjan Samuelsson, från Socialdemokraterna är Degerforsbyggens ordförande och ser ingen ekonomisk bärighet i att köpa in forna Coophuset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Sen vet vi inte hur mycket asbest det finns där, eller hur bjälklaget ser ut med tanke på alt vatten som runnit ned genom taket under 10-15 års tid. Det är ett spökslott som står där.

– Vi har behov av ett skönare uppfräschat centrum och mitt i allt finns den här klossen som skymmer helheten. Jag förstår rosa drömmar om vad man kan göra av huset, som kontorshotell. Men det finns andra fastigheter som är lika väl lämpade och så stort behov av kontor har vi inte och det hela bygger på externa kunder som ska betala. Det bär sig inte på hela husets avskrivningstid, säger Samuelsson.

Vad ska man göra åt den då?

– Vi har inte uttömt alla vägar att få nuvarande ägare att göra insatser. Det är samma pengar det handlar om för dem och därför är de inte intresserade. Ingen har grundgranskat hur kåken ser ut, mer än taket som är så dåligt att konsulterna inte vill gå ut på det. Det är långvarig misskötsel och skulle ha åtgärdats tidigare, men det ska inte skattepengar betala i sista ändan, säger Samuelsson.

Namninsamlingen Socialdemokraterna nu startar kommer pågå fram mot semestern och vart den leder kan de inte säga i nuläget, men de vill presentera den för allmänheten och visa vad invånarna tycker, för att sedan lämnas till kommunledningen.

Ett axplock av tidigare artiklar om fastigheten:

Plötsligt backar ledningen – vill upphäva beslut att köpa CoophusetFullmäktige: ”Ska försäljning av Stora Valla rädda köpet av Coop-huset?”Förslag om pengar till Coophuset stötte på patrullPrövar inte överklagat beslut om CoophusetBeslut med vändande post om CoophusetKommunen backar ifråga om överklagat Coophus-beslutDom om överklagat Coophus-köp prövas i KammarrättenSkilda åsikter om vad upplånade pengar inte ska gå tillKontrakt var nära i Coops gamla butikV i protest mot att lägga ner torgplanerHögt i tak bland rösterna om CoophusetLånar 50 miljoner för att stärka betalningsförmåganFullmäktige beslutade om det omtvistade CoophusetInvesteringar för 23 miljoner i Coophuset -blir det en valfråga igen?De vill köpa ”Coophuset”: ”En fantastisk möjlighet”Anmäler Coophuset som ovårdat(V)ill anta torgplanenPlaner för Coophuset"Vi har behov av kontor"Kontor i Coop-husetLägenheter i högdelen av huset

Artikeltaggar

AsbestCenterpartietDegerforsDegerforsbyggenDegerforsfestenFastigheterKristdemokraternaLiberalernaMedborgarplatsenÖrjan SamuelssonÖverklagandenPolitikSocialdemokraternaStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.