Hoppa till huvudinnehållet

Rekordhöga havstemperaturer under påsken

Publicerad:
Under påsken uppmättes de högsta temperaturerna i världshaven på 40 år, enligt SMHI. Arkivbild.
Under påsken uppmättes de högsta temperaturerna i världshaven på 40 år, enligt SMHI. Arkivbild. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT

Under påskveckan nåddes en ny högsta genomsnittstemperatur i världens hav på 21,1 grader, enligt SMHI.

Det är den högsta temperaturen som har uppmätts på 40 år, sedan den amerikanska vädermyndigheten NOAA började med sina mätningar.

Magnus Hieronymus, oceanografisk forskare vid SMHI, menar att liknande värmerekord kommer att bli vanligare i takt med att den globala uppvärmningen ökar. Även marina värmeböljor och stigande havsnivåer väntas öka med åren.

"Det är högst sannolikt att många sådana här rekord kommer slås de närmsta årtiondena", säger Hieronymus i ett pressmeddelande.

I Sverige väntas havstemperaturen likt temperaturen i de stora haven att stiga. Hieronymus säger också att en väntad effekt av uppvärmningen blir minskad utbredning av havsis i Sverige.

Artikeltaggar

Djur och naturMagnus HieronymusNational Oceanic and Atmospheric AdministrationSjöar och havSMHIVindVäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.