Hoppa till huvudinnehållet

USA vill se svenskt Natointräde före sommaren

Publicerad:
Försvarsminister Pål Jonsson (M) tar emot USA:s försvarsminister Lloyd Austin på Musköbasen.
Försvarsminister Pål Jonsson (M) tar emot USA:s försvarsminister Lloyd Austin på Musköbasen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

USA fortsätter att jobba hårt för ett snabbt svensk Natointräde före sommaren.

Det säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin under sitt Sverigebesök.

– Jag ser fram emot att inom kort kunna kalla er en allierad, säger Austin.

Lloyd Austin togs på onsdagen emot av sin svenske motsvarighet Pål Jonson (M) på Muskö marinbas söder om Stockholm.

– Vi ser fram emot att fortsätta sträva mot ett snabbt svenskt Natointräde. Vi kommer att jobba hårt för att få det gjort före sommaren. Jag ser det som mycket viktigt, säger Austin under mötet med Jonson.

Austin säger att Sverige skulle tillföra stora värden i Nato. Han framhåller att Sverige har en mycket professionell militär och att amerikanska och svenska styrkor övat tillsammans och stärkt sin interoperabilitet.

På Musköbasen kommer Austin bland annat att förevisas ubåtar, korvetter och flygstridskrafter. Men samtal väntar också om det bilaterala försvarssamarbetet, om säkerhetsförsäkringar som Sverige har fått av USA samt stödet till Ukraina.

Även de pågående förhandlingarna mellan Sverige och USA rörande ett avtal om ett fördjupat försvarssamarbete (Defence Cooperation Agreement, DCA) ska avhandlas. Avtalet ska möjliggöra snabbare och effektivare amerikanskt stöd i händelse av kris och krig, till exempel genom förhandslagring av materiel och investeringar i infrastruktur.

Det är över 20 år sedan en amerikansk försvarsminister senast var i Sverige.

Anja Haglund/ TT

Läs också:

Nu inleds största militärövningen på 30 årFinland nu med i NatoFörsvarsministerns besked i Karlstad: Då kan Sverige vara medlem i Nato
Fakta

Musköbasen

Muskö örlogsbas ligger i Haninge kommun söder om Stockholm och invigdes den 30 september 1969.

I den underjordiska anläggningen, lika stor som Gamla stan, rymdes förutom ett flertal dockor även slip, kontor, verkstäder, förråd, sjukhus, kök och matsal.

2004 beslutade regeringen att marinen bara skulle ha en marinbas, i Karlskrona, och därför började basen på Muskö avvecklas 2005. Men viss verksamhet fanns ändå kvar på Musköbasen.

2017 togs nya beslut inom Försvarsmakten, som innebar att marinstaben återigen utökade sin verksamhet på Muskö. Samma dag som basen fyllde 50 år, den 30 september 2019, invigdes den nya marinstaben på Muskö.

Källa: Försvarsmakten

Artikeltaggar

DCAFörsvarFörsvarsmaktenKrigLloyd AustinMilitärModeraternaMusköMusköbasenNatoPål JonsonUbåtarUSAVerkstäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.