Region Örebro län satsar på en mer jämlik vård och en förstärkt kvinnohälsovård. Nu kan man se goda resultat av arbetet.
– Nu ligger vi över gränssnittet! berättar Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska på mödrahälsovårdsenheten i ett pressmeddelande.
Region Örebro län har under en längre tid arbetat aktivt för att få ut information om hur viktigt det är för kvinnor som genomgått en förlossning att gå på sin efterkontroll. Nu visar rapporten ”Regionens insatser kvinnors hälsa 2022” att arbetet gett resultat.
År 2021 var det 84,7 procent av alla kvinnor som gick på sin efterkontroll och år 2022 hade den siffran ökat till 89,4 procent.
– Det här är ett arbete som pågått under många år och där vi fått bättre och bättre resultat, konstaterar Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska på Mödrahälsovårdsenheten. Nu ligger vi över riksgenomsnittet på 88 % men jobbar vidare för att ännu fler kvinnor ska komma på eftervårdsbesök.
En efterkontroll erbjuds inom 16 veckor efter förlossningen och finns till för att följa upp eventuella förlossningsskador, fånga upp kvinnan i sitt mående efter förlossningen och ge råd och stöd. Målet med kontrollerna är att förbättra kvinnohälsovården och förhindra förlossningsskador i bäckenbotten.
– Under 2022 har primärvårdens samtliga ba rnmorskor genomgått en utbildning i att hitta, behandla och följa upp bristningar och förlossningsskador i bäckenbotten, förklarar Skogsdal.
Mer om arbetet kring kvinnohälsovård
– Rapporten ”Regionernas insatser kvinnors hälsa” publiceras årligen sedan 2015 då regeringen tillsammans med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) inledde en satsning på kvinnors hälsa och sjukvård.
– Pengar har avsatts för att regionerna ska genomföra förändringar för mer jämlik vård.
– För 2022 fick Region Örebro län nästan 41 miljoner kronor.