Hoppa till huvudinnehållet

Coop Värmland hittade en äkta Miró på kontoret: "Trodde det var en affisch”

Publicerad:
Coop Värmland såg över sitt konstbestånd - då hittades en litografi signerad Miró. Nu visas den på Hammarö art gallery i utställningen Konsten i Konsum.
Coop Värmland såg över sitt konstbestånd - då hittades en litografi signerad Miró. Nu visas den på Hammarö art gallery i utställningen Konsten i Konsum. Foto: Lena Richardson

Coop Värmland inventerade sin konstsamling – och upptäckte en äkta, handsignerad Miró-litografi.

– Vi trodde det var en affisch, säger Klas Olsson, kommunikationschef.

Nu visas Miró-fyndet på Hammarö art gallery i utställningen ”Konsten i Konsum”.

Den som gjorde upptäckten var Mats Dahlberg, tidigare kulturredaktör på NWT. Han hjälpte Coop Värmland att inventera konsten inför utställningen och vandrade runt i Coops kontorslokaler på Zakrisdal tillsammans med Klas Olsson.

– När jag kom in i ett arbetsrum där två damer satt och jobbade fick vi plötsligt se de här. Vad säger man? Titta, här sitter det Mirósaker, vad skojigt, de måste ju med!

Ylva Storm och Mattias Frykholm bär in Miró-verket, som visas i utställningen Konsten i Konsum, som pågår på Hammarö art gallery 21-23 april.
Ylva Storm och Mattias Frykholm bär in Miró-verket, som visas i utställningen Konsten i Konsum, som pågår på Hammarö art gallery 21-23 april. Foto: Lena Richardson

Klas Olsson och hans medarbetare hade trott att det var affischer, men Mats Dahlberg tittade noggrannare.

Lanserar vild teori

– Jag upptäckte att det ena var en affisch, medan den andra är en äkta Miró och man kan ju undra hur i allsindar de hamnat här, i synnerhet originallitografin som är handsignerad av Miró, säger Mats Dahlberg och lanserar ”en vild teori”.

En äkta signering. ”Affischen” visade sig vara en signerad litografi i liten upplaga.
En äkta signering. ”Affischen” visade sig vara en signerad litografi i liten upplaga. Foto: Lena Richardson

Kanske kom den med på köpet för 60 år sedan, när Coop Värmlands dåvarande reklamchef köpte in det nio meter långa Miró-verket Makemono?

– Man betalade 10 000 kronor och det var en förfärlig massa pengar på den tiden. De kryddade nog affären på det sättet, säger Mats Dahlberg.

Makemono satt i många år i Restaurang Miró i Domusvaruhuset i Karlstad.

– Vi trodde att det här var en affisch, något som någon gjort i reklamsyfte för restaurangen, säger Klas Olsson.

Med all respekt, har ni lite dålig koll på vad ni har i er samling?

– Vi är ju inga konstkännare, men vi vet ju att det är ett arv och vi har varit väldigt rädda om våra tavlor. De här har hängt på kontoret, så vi har varit rädda om dem, lovar Klas Olsson.

Visas i tre dagar

Makemono är numera utlånat till Värmlands museum. De båda ”nyupptäckta” Miróverken finns däremot med på utställningen på Hammarö art gallery, tillsammans med en lång rad andra verk ur Coop-samlingen.

Lisa Larsons tigrar ur stengodsserien Afrika finns med på utställningen.
Lisa Larsons tigrar ur stengodsserien Afrika finns med på utställningen. Foto: Lena Richardson

Utställningen visas i tre dagar med start fredagen den 21 april. Där finns också verk av Lars Lerin, Karin Broos, Joakim Johansson, Albin Amelin, Lisa Larson, Stig Lindberg och fler därtill.

– Vi har ett ansvar att på olika sätt visa upp konsten vi har. Den ska ju inte vara inlåst, säger Klas Olsson.

Konsthistoria

Att Konsum över huvud taget har en konstsamling är en gammal historia, förklarar han. Redan på 1920-talet köpte Kooperativa förbundet in konstverk som fördelades ut till Konsumföreningar runtom i landet.

Klas Olsson tar foto på gruppen som arbetat med utställningen.
Klas Olsson tar foto på gruppen som arbetat med utställningen. Foto: Lena Richardson

– Syftet har hela tiden varit att få ut konsten till vanligt folk, säger Klas Olsson.

Förr kunde det hängas upp konstverk i både varuhus, restauranger och på kontor, men idag utökas samlingen inte längre.

– Vi köper ingen konst. Det kommer vi nog inte göra framåt heller. Det var något alla konsumentföreningar gjorde med början på 20-talet och det är en del av Konsum Värmlands historia, så det känns jätteroligt att vi har den, men kommer inte att göra några inköp framöver, säger Anneli Borg Lundgren, vd Coop Värmland.

"Den är inte till salu”, säger Klas Olsson när Anneli Borg Lundgren, vd, inte direkt avfärdar tanken på att sälja en Mirô.
"Den är inte till salu”, säger Klas Olsson när Anneli Borg Lundgren, vd, inte direkt avfärdar tanken på att sälja en Mirô. Foto: Lena Richardson

Någon värdering av Miró-litografin har inte gjorts.

Du blir inte sugen på att sälja av lite för att rädda nån årsredovisning eller så?

– Jag har sagt det till Klas, då tittar han bara på mig - strängt, säger Anneli Borg Lundgren.

– Så dåligt resultat har vi inte, slår Klas Olsson fast.

Litografin ska få en ny inramning, istället för den gamla slitna med smutsigt glas. Mattias Frykholm, Pernilla Carlsson och Ylva Storm passar på att ta sig en närmare titt.
Litografin ska få en ny inramning, istället för den gamla slitna med smutsigt glas. Mattias Frykholm, Pernilla Carlsson och Ylva Storm passar på att ta sig en närmare titt. Foto: Lena Richardson
Konstnärsfakta

Joan Miró

Joan Miró föddes 1893 i Barcelona, dog 1983 i Palma var en surrealistisk konstnär, grafiker och skulptör. Han är en av Spaniens viktigaste 1900-talskonstnärer.

Källa: Auctionet

Artikeltaggar

Anneli Borg LundgrenCoopCoop VärmlandHammaröKlas OlssonKonstMats DahlbergNöje/KulturUtställningarVärmlands länZakrisdal

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.