Coop Värmland inventerade sin konstsamling – och upptäckte en äkta, handsignerad Miró-litografi.
– Vi trodde det var en affisch, säger Klas Olsson, kommunikationschef.
Nu visas Miró-fyndet på Hammarö art gallery i utställningen ”Konsten i Konsum”.
Den som gjorde upptäckten var Mats Dahlberg, tidigare kulturredaktör på NWT. Han hjälpte Coop Värmland att inventera konsten inför utställningen och vandrade runt i Coops kontorslokaler på Zakrisdal tillsammans med Klas Olsson.
– När jag kom in i ett arbetsrum där två damer satt och jobbade fick vi plötsligt se de här. Vad säger man? Titta, här sitter det Mirósaker, vad skojigt, de måste ju med!
Klas Olsson och hans medarbetare hade trott att det var affischer, men Mats Dahlberg tittade noggrannare.
Lanserar vild teori
– Jag upptäckte att det ena var en affisch, medan den andra är en äkta Miró och man kan ju undra hur i allsindar de hamnat här, i synnerhet originallitografin som är handsignerad av Miró, säger Mats Dahlberg och lanserar ”en vild teori”.
Kanske kom den med på köpet för 60 år sedan, när Coop Värmlands dåvarande reklamchef köpte in det nio meter långa Miró-verket Makemono?
– Man betalade 10 000 kronor och det var en förfärlig massa pengar på den tiden. De kryddade nog affären på det sättet, säger Mats Dahlberg.
Makemono satt i många år i Restaurang Miró i Domusvaruhuset i Karlstad.
– Vi trodde att det här var en affisch, något som någon gjort i reklamsyfte för restaurangen, säger Klas Olsson.
Med all respekt, har ni lite dålig koll på vad ni har i er samling?
– Vi är ju inga konstkännare, men vi vet ju att det är ett arv och vi har varit väldigt rädda om våra tavlor. De här har hängt på kontoret, så vi har varit rädda om dem, lovar Klas Olsson.
Visas i tre dagar
Makemono är numera utlånat till Värmlands museum. De båda ”nyupptäckta” Miróverken finns däremot med på utställningen på Hammarö art gallery, tillsammans med en lång rad andra verk ur Coop-samlingen.
Utställningen visas i tre dagar med start fredagen den 21 april. Där finns också verk av Lars Lerin, Karin Broos, Joakim Johansson, Albin Amelin, Lisa Larson, Stig Lindberg och fler därtill.
– Vi har ett ansvar att på olika sätt visa upp konsten vi har. Den ska ju inte vara inlåst, säger Klas Olsson.
Konsthistoria
Att Konsum över huvud taget har en konstsamling är en gammal historia, förklarar han. Redan på 1920-talet köpte Kooperativa förbundet in konstverk som fördelades ut till Konsumföreningar runtom i landet.
– Syftet har hela tiden varit att få ut konsten till vanligt folk, säger Klas Olsson.
Förr kunde det hängas upp konstverk i både varuhus, restauranger och på kontor, men idag utökas samlingen inte längre.
– Vi köper ingen konst. Det kommer vi nog inte göra framåt heller. Det var något alla konsumentföreningar gjorde med början på 20-talet och det är en del av Konsum Värmlands historia, så det känns jätteroligt att vi har den, men kommer inte att göra några inköp framöver, säger Anneli Borg Lundgren, vd Coop Värmland.
Någon värdering av Miró-litografin har inte gjorts.
Du blir inte sugen på att sälja av lite för att rädda nån årsredovisning eller så?
– Jag har sagt det till Klas, då tittar han bara på mig - strängt, säger Anneli Borg Lundgren.
– Så dåligt resultat har vi inte, slår Klas Olsson fast.
Konstnärsfakta
Joan Miró
Joan Miró föddes 1893 i Barcelona, dog 1983 i Palma var en surrealistisk konstnär, grafiker och skulptör. Han är en av Spaniens viktigaste 1900-talskonstnärer.
Källa: Auctionet