Hoppa till huvudinnehållet

Plötsligt backar ledningen – vill upphäva beslut att köpa Coophuset

Publicerad:
Före detta Coop-huset vid torget, Medborgarplatsen, i Degerfors
Före detta Coop-huset vid torget, Medborgarplatsen, i Degerfors Foto: Anna-Stina Tallmyren

Efter artikeln om att Socialdemokraterna ska göra en namninsamling mot köp av forna Coophuset backar kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande. De hävdar att köpet inte finns med i investeringsbudgeten nästa år. Men det ändrar inte att pengar för det finns med i årets budget, liksom beslutet om att köpa huset.

(S)tartar namninsamling mot köp av forna Coophuset

Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, Anneli Mylly (V) och Anna Nordqvist (M), gick på torsdagen ut med ett pressmeddelande som svar på artikel om Socialdemokraternas förestående namninsamling gällande köp av Coophuset. I det uttrycker de sin förvåning över den planerade namninsamlingen, eftersom man i kommunstyrelsens arbetsutskotts, ksau, ekonomimöte 29 mars lade förslag på vad investeringsbudgeten skulle vara 2024 och enligt dem var Coophuset då bortplockat.

”Socialdemokraterna borde rimligtvis förstått att något köp av Coophuset inte kommer att bli av. De kunde då ha ställt frågan om varför dessa pengar var bortplockade”, skriver de i pressmeddelandet.

Bara i diskussionen

Men något officiellt dokument som det plockats bort från finns inte, då vi efterfrågar det hos ekonomichef Per Nordin.

– Nej det finns inget dokument för budget 2024, men styret har väl plockat bort det ur diskussionen, säger Nordin.

Han förklarar att nämnderna kan ha synpunkter och önskemål om förändringar i samband med ksau ekonomi på vårkanten för att arbeta fram budgeten för nästa år, att saker läggs till och dras ifrån hela tiden, från möte till möte.

Vi söker såväl Mylly som Nordqvist för att få en kommentar kring hur de andra ledamöterna ska veta att det ”plockats bort” då det inte finns på pränt någonstans, men har inte lyckats nå någon av dem.

Finns med än

Fortfarande finns dessutom investeringen med som en post i årets budget, det har inte plockats bort.

– Det måste i så fall fullmäktige besluta om att plocka bort den investeringen, för den ligger med än. Gör man utspel och ska förändra budgetar, vilket det handlar om drift eller investering, så måste fullmäktige besluta om förändringen. Så än så länge, till dess fullmäktige fattat något nytt beslut, så gäller den befintliga budgeten för 2023, som de tog i november 2022, säger Per Nordin.

Anneli Mylly (V) vid tidigare tillfälle framför forna Coophuset.
Anneli Mylly (V) vid tidigare tillfälle framför forna Coophuset. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Utifrån att beslutet att köpa fastigheten är överklagat, så var den investeringen även med i inledningen av 2024 års budgetdiskussion. För ska köpet genomföras kanske det inte hinns med 2023, vi vet inte när förvaltningsrättens beslut kommer, då kanske den ska med för 2024, förklarar Nordin.

Mer akuta investeringar som skulle göras

Utöver investeringsbeloppet på 6,7 miljoner kronor för att köpa huset hade man i tjänsteskrivelsen som låg till grund inför det beslutet, förra året, specificerat ett antal miljoner i investeringar för att göra fastigheten användbar, utifrån analyser som Degerforsbyggen hade fått via ett konsultföretag.

Det handlade om 22,6 miljoner kronor i akuta åtgärder. Av dessa var kostnaden för klimatskal beräknat till 4,9 miljoner, tekniska installationer på 4 miljoner, underhåll för 900 000 kronor och investering i kontorslokalerna för 12,8 miljoner kronor.

Dessa investeringar skulle i så fall göras de följande åren, eftersom man först och främst måste köpa huset.

Framhärdade köp

Enligt pressmeddelandet kommer det en skrivelse till fullmäktige och i ksau tas den upp den 16 maj. Mylly och Nordqvist beskriver hur det under vintern och början av 2023 stått klart att kommunens ekonomi är klart ansträngd. Vidare att det då framkommit att det inte finns en politisk majoritet för att köpa och utveckla Coop-huset.

Men så sent som inför budgetdagen 7 mars sa Mylly att oppositionspartierna ville plocka bort förslaget att köpa Coophuset.

”Men de är i minoritet så vi har med allt ändå, men de reserverade sig”, sa Mylly då.

Kommunstyrelsen yrkade då, med reservation från oppositionen, på köp och upprustning av Coopfastigheten. ”Om beslutet att köpa det skulle vinna laga kraft genom dom i förvaltningsrätten kommer kommunen under 2024 att genomföra köpet. Om beslutet kommer tidigt kan köpet genomföras redan i år, en investeringsbudget för det finns beslutad i årets budget”, skrev vi då efter samtal med Anneli Mylly.

Ändrat sig

Nu är det annat ljud i skällan.

”Att köpa huset för att riva det bedömer vi vara ekonomiskt oansvarigt”, skriver man i pressmeddelandet och vidare att ”mot bakgrund av ovanstående bedömer vi i Vänsterpartiet och Moderaterna att det i nuläget skulle vara fel av kommunen att förvärva fastigheten”, skriver de och att de därför kommer föreslå kommunfullmäktige att upphäva beslutet som togs i maj, att köpa huset.

Nu spörs det om kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande håller fast vid det, eller om de väljer att backa igen som de gjorde angående sitt tidigare förslag, att sälja Stora Valla.

Läs reaktionerna från Socialdemokraterna här:

Fick luft under vingarna: S kämpar på för att riva upp beslut att köpa Coophuset
Anna Nordqvist (M) ville tidigare bulldozra ned Coophuset, men i fjol gick hon med på att köpa det för att nu vilja upphäva det beslutet.
Anna Nordqvist (M) ville tidigare bulldozra ned Coophuset, men i fjol gick hon med på att köpa det för att nu vilja upphäva det beslutet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBeslutBudgetarCoopDegerforsDegerforsbyggenKommunstyrelsenMedborgarplatsenModeraternaPer NordinPolitikSocialdemokraternaStora VallaVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.