Hoppa till huvudinnehållet

Kunskapen om postcovid ska höjas

Publicerad:
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) utlovar bättre vård och rehabilitering för den som drabbas av postcovid.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) utlovar bättre vård och rehabilitering för den som drabbas av postcovid. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill höja kunskapen om postcovid.

Patienter ska få bättre vård och rehabilitering än vad de fått tidigare.

– Tidigt under pandemin, när de här patienterna sökte vård, fick de oftast inte det bemötande man kunde förvänta sig, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Postcovid kan vara svårt att diagnostisera och symtomen varierar kraftigt mellan olika individer. Några exempel är besvär med andning, hjärntrötthet, långvarig feber och smärta.

"Inte gjorts tillräckligt"

Nu ska ett nationellt kunskapsstöd göra det lättare för vården att diagnostisera, behandla och rehabilitera patienter med postcovid och andra postinfektiösa tillstånd.

Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett underlag för primär- och specialistvård samt för socialtjänsten. Man ska också analysera om ett nationellt kunskapscentrum behövs.

– Vår uppfattning är att det inte gjorts tillräckligt för att säkra god vård och behandling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

I dag är vården för ojämlik, och de regionala skillnaderna behöver minska, säger han.

– Jag vet att många som insjuknade tidigt under pandemin har uppfattat att vården inte har varit tillgänglig, tillräckligt samordnad, tillräckligt bra.

"Det är nödvändigt"

Det kan ha berott på att kunskapen helt enkelt inte fanns i början av pandemin eller att kunskapen inte samlades in på ett bra sätt, enligt regeringen.

– Nu är det nödvändigt att regeringen ger sjukvården, regioner och kommuner förbättrade möjligheter att kunna möta de drabbade på ett personcentrerat sätt, säger Ankarberg Johansson.

Regeringen uppmanar också kommuner och regioner att öka vaccinationsgraden, inte minst bland dem som är över 80 år eller bor på särskilt boende.

Linnea Bergman / TT

Niklas Svahn / TT

Läs också:

Elin drabbades av postcovid - vill bara få ett normalt liv igenBIK-forwarden om sjukdomen som förstörde: "Jag har varit helt slut"Undersökning: Nästan alla har antikroppar mot covid-19Många med långtidscovid bra inom ett årLasse lider av postcovid: ”Det är lite jobbigt att det inte syns”
Fakta

Postcovid

Postcovid står för "postinfektiöst tillstånd efter covid-19". Det är ett samlingsnamn för personer som har kvarvarande symptom efter en infektion. Det kan också handla om patienter med sviter av långvarig behandling inom intensivvården.

Symtomen varierar stort, men kan exempelvis vara svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Det kan också handla om allvarligare symtom som störningar i det autonoma nervsystemet, nedsatt lungfunktion eller skador på inre organ.

En patient kan också ha flera symtom. Många symtom är också vanliga vid andra sjukdomar.

Postcovid förekommer hos både personer som haft svår sjukdom och bland dem som haft ett lindrigt sjukdomsförlopp. Både äldre och yngre drabbas, och även barn.

Källa: Socialstyrelsen

Artikeltaggar

Acko Ankarberg JohanssonCoronavirusetIntensivvårdJakob ForssmedKristdemokraternaSjukdomSocialstyrelsenVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.