Hoppa till huvudinnehållet

Nattliga däckbränder oroar grannar: ”Var höga lågor”

Publicerad:
Fin badstrand i Gottbol, Rudskoga. Här har det eldats däck nattetid den senaste tiden. Foto: Owe E Hermansson

Under den senaste tiden har några boende i Rudskoga oroats av nattliga bränder på badstranden i Gottbol. Lågorna lär ha stått höga, och eldarna har ofta varit obevakade.

– Vi är mest oroade för att det ska bli en rotbrand, säger ett ögonvittne till tidningen.

Tipsaren, som önskar vara anonym, berättar att flera personer med någon form av motorfordon observerades på stranden i Gottbol en natt för drygt en vecka sedan.

– Vi trodde att de grillade korv, säger tipsaren som först inte tänkte att det hela var märkligt.

– Och det luktade heller inget konstigt.

Men några dagar senare lystes natthimlen återigen upp av lågor.

– Och då var det inte på stranden utan på kullen vid gärdet ovanför stranden. Då stod lågorna höga, och elden var obevakad. De som eldade hade åkt ifrån den och det kändes läskigt. När vi åkte ner på stranden dagen efter så rök det fortfarande och då såg vi att det var däck man hade eldat.

I ett inlägg på Facebook skriver flera personer att det har hittats hela och trasiga bensindunkar på platsen, samt att eldresterna har pyrt en längre tid.

De som eldade hade åkt ifrån den och det kändes läskigt.
Rudskogabo

– Jag vet inte exakt hur det går till, men något som jag har hört är att det kan uppstå en rotbrand och då kan elden ligga och pyra ganska länge i marken utan att det upptäcks. Det är det vi är oroliga för.

Sedan händelserna uppmärksammats i sociala medier har det dock blivit lugnt, säger tipsaren som också betonar att det sällan eller aldrig brukar vara några problem med ordningen i Rudskoga.

Men det är andra personer som har fått sörja för att platsen, den populära badstranden, har blivit städad igen.

– Och brandresterna som samlats ihop i en sopsäck fick inte lämnas på återvinningscentralen, så nu står det en sopsäck vid badplatsen och väntar på att tas omhand. Vi hoppas att kommunen kan hjälpa oss med det.

Den senaste tidens varma väder har gjort att det är mycket torrt i skog och mark. Brandrisken är stor på många håll.

I värsta fall, var finns närmaste brandkår?

– Vi har en liten styrka i Åtorp, och de är snabba. De brukar vara först på plats när det händer nåt.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver på sin hemsida:

”Den som av oaktsamhet, genom att umgås ovarsamt med eld eller sprängämne eller på annat sätt, vållar brand eller ofärd som avses i 1, 2 eller 3 § eller framkallar fara för det döms för allmänfarlig vårdslöshet till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt, dömes till fängelse i högst två år, brottsbalken 13 kap 6 §”.

Artikeltaggar

Allmänfarlig vårdslöshetÅtorpBränderBrott, lag och rättFacebookFängelseGottbolGrillningMSBRudskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.