Hoppa till huvudinnehållet

Välkänd artist och dömd våldsbrottsling i bedrägerihärva: Köpte guldtackor

Publicerad:
Den välkände artisten är kompis med den dömde våldsbrottslingen och har vistats mycket i Kristinehamn de senaste månaderna.

De misstänks ha tvättat en miljon kronor genom en snabb bilaffär och sedan köpt guld för vinsten.

Nu är en nationellt känd artist och två män från Kristinehamn inlåsta på häktet i Karlstad misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

– Pengarna man fick för bilen köpte de guldtackor för, säger åklagare Fredrik Skoglund.

När telefonen ringde hos egenföretagaren i mitten av januari i år presenterade sig uppringaren som anställd vid Konsumentverket.

Personen förklarade att myndigheten kunde hjälpa företagaren att säkra delar av hans tillgångar och att han skulle bli vidarekopplad till en bank som samarbetade med Konsumentverket.

Företagaren litade på informationen och förde över 1,7 miljoner kronor till den påstådda banken.

Men det rörde sig om ett bedrägeri och utan företagarens vetskap gick pengarna i stället till ett mindre aktiebolag med säte i Dalarna.

Dömd för mordförsök

Därifrån har polisen försökt följa de finansiella spåren – och drygt två månader senare ledde spåren fram till Kristinehamn.

Där greps tre personer i slutet av mars misstänkta för grovt penningtvättsbrott i en härva som inkluderar miljonbelopp, guldtackor och en lyxbil.

De tre häktade männen misstänks ha använt bedrägeripengar för att köpa guldtackor.
De tre häktade männen misstänks ha använt bedrägeripengar för att köpa guldtackor. Foto: HÅKAN JANSSON

Det rör sig om en nationellt känd artist från Stockholmsområdet som haft stora framgångar i sin genre och senaste månaderna vistats mycket i Kristinehamn, en 31-årig man från Kristinehamn som tidigare dömts för försök till mord och är god vän med artisten samt en 21-årig man från Kristinehamn som för ett knappt år sedan var misstänkt för flera bedrägerier men där utredningen senare lades ner.

– Vi vet inte riktigt vilka kopplingar som finns, men man har använt det här företaget i Dalarna för att föra över pengar från företagaren som blev av med dem och sen har de här personerna i Värmland omsatt de pengarna, säger Fredrik Skoglund, åklagare i Falun som är förundersökningsledare.

Exklusiv BMW

Nyckelbeviset mot männen är en bilförsäljning.

Aktiebolaget i Dalarna – som tog emot de 1,7 miljonerna vid bedrägeriet – köpte en exklusiv BMW för 980 000 kronor av en bilförsäljare i Stockholm. Bilen registrerades på en av de tre nu häktade personerna.

– Sedan sålde man den en vecka senare för 650 000 kronor och det är för de pengarna man sen köpte guldtackor. Jag menar att man gjort detta tillsammans och i samförstånd, säger Fredrik Skoglund.

Han vill inte svara på om guldtackorna tagits i beslag.

– Nej, det kan jag inte kommentera av utredningstekniska skäl.

Däckfirma i Kristinehamn

Mannen som är tidigare dömd för försök till mord är även misstänkt för ytterligare ett grovt penningtvättsbrott efter att ännu ett företag utsatts för ett miljonbedrägeri.

– 400 000 av de pengarna misstänks han ha använt för att köpa däck hos en däckfirma i Kristinehamn, men sen ångrade han sig och ville få tillbaka sina pengar i kontanter, säger Fredrik Skoglund.

Det innebar i stället att köpet hävdes och bedrägeriet avslöjades innan företaget hann förlora några pengar.

Polisen arbetar nu med att analysera de häktade personernas mobiltelefoner, och enligt åklagaren kan fler personer bli delgivna misstanke om brott i utredningen.

Nekar till brott

Det finns i nuläget inte någon misstänkt för det ursprungliga bedrägeriet mot företagaren.

Samtliga misstänkta i utredningen nekar till brott.

Artikeltaggar

ÅklagareBedrägerierBMWBrottBrott, lag och rättDalarnaKonsumentverketKristinehamnPenningtvättsbrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.