Hoppa till huvudinnehållet

Här tillverkas superkanonen som ska stoppa Putin

Publicerad:
Till sist kom beskedet att Sverige skickar artillerisystemet Archer till Ukraina. De tillverkas här, på BAE Systems Bofors i Karlskoga.
Till sist kom beskedet att Sverige skickar artillerisystemet Archer till Ukraina. De tillverkas här, på BAE Systems Bofors i Karlskoga. Foto: Helena Karlsson

Det är härifrån de kommer, Archerpjäserna som ska stoppa Putin i Ukraina.

BAE Systems Bofors i Karlskoga utvecklar och tillverkar superkanonen som träffar prick på fem mils avstånd, och försvinner snabbt från avfyringsplatsen.

Återigen vänds världens blickar mot ingenjörerna i Karlskoga, som med sina högteknologiska vapen kan vara med och vända kriget till Ukrainas fördel.

Archer är ett av världens mest avancerade artillerisystem i sin kategori, sprängfyllt med datorkraft. Skjuter artilleristerna mot ett mål fem mil bort – motsvarande sträckan mellan Karlstad och Munkfors – kommer de att missa med max fem meter.

– Med rätt ammunition, det vill säga vår egen. Kanonen och ammunitionen är delar av ett system där alla delar är viktiga.

Finns på flera platser

Det säger Magnus Karlsson, utvecklingschef på BAE Systems Bofors. Tillsammans med Stefan Löfström, marknadschef, tar han emot NWT för ett sällsynt besök i bolagets fabrik/montagehall på Boforsområdet i Karlskoga. Företagets ammunitionstillverkning sker på Björkborns industriområde, några kilometer bort på andra sidan E 18. Där tillverkas både traditionell ammunition och intelligent, fjärrstyrd ammunition, till exempel den gps-styrda granaten Excalibur.

Utvecklingsavdelningen där hundratals ingenjörer vidareutvecklar vapensystemen sitter på ytterligare en annan plats, i ett kontorshus en bit ifrån Boforsfabriken.

500 personer är anställda i bolaget i Karlskoga och antalet stiger.

Magnus Karlsson, utvecklingschef, och marknadschefen Stefan Löfström visar upp en Archer när NWT får göra ett sällsynt besök på BAE Systems Bofors.
Magnus Karlsson, utvecklingschef, och marknadschefen Stefan Löfström visar upp en Archer när NWT får göra ett sällsynt besök på BAE Systems Bofors. Foto: Helena Karlsson

Stort mediatryck

Trycket från både svenska och utländska nyhetsmedier och andra intresserade är högt, intygar BAE Systems kommunikationsansvariga, och det är inte många som får möjlighet att se tillverkningen inifrån.

Det är ett säkerhetsomgärdat besök, där fotografen inte kan ta bilder på vad som helst. Något traditionellt arbetsplatsreportage med intervjuer med anställda blir det inte fråga om. Men vi får i alla fall komma in i hjärtat av fabriken som tillverkar Archer, ett av de mest eftertraktade vapensystemen i Ukrainakriget och med egna ögon se nästan färdiga produkter, både landbaserat artilleri som Archer och sjökanoner som ska till kunder i olika delar av världen.

Köper färdiga delar

I fabriken sker ingen mekanisk bearbetning. BAE Systems köper in precisionstillverkade, färdiga delar till kanonerna och monterar, målar och testar de färdiga produkterna här.

Det unika med vapentillverkningen i Karlskoga är att även underleverantörerna finns i regionen. De båda försvarsjättarna Saab Dynamics och BAE Systems Bofors utnyttjar i hög grad högspecialiserade ingenjörs- och teknikföretag i Karlskoga som underleverantörer. Bland dem finns Partnertech Karlskoga (se separat artikel).

Försvarsboomen ger nya jobb: ”Det är en extrem ökning”

– Nästan all produktion sker i regionen och hela ingenjörsstyrkan finns här. Det finns en stolt tradition här i Karlskoga. Den militära och civila industrin lever i en symbios så det här ger ett stort avtryck och synergier i regionen, säger marknadschefen Stefan Löfström.

Saab Dynamics och BAE Systems Bofors sysselsätter tillsammans cirka 1800 anställda i Karlskoga, och båda expanderar också till Karlstad, där bolagen startar utvecklingskontor (se separata artiklar).

Försvarsindustri öppnar i Karlstad – vill anställa 200 ingenjörerBAE Systems Bofors expanderar till Karlstad

NWT har tidigare berättat om Saab Dynamics tekniskt banbrytande pansarvärnsrobot NLAW, som kallades en gamechanger i Ukrainas försvar mot de anfallande ryska stridsvagnarna i inledningen av kriget för ett år sedan. Saab Dynamics i Karlskoga tillverkar också bland annat pansarskottet Robot 86. 5000 sådana pansarskott fanns i det svenska stödpaket till Ukraina som offentliggjordes i slutet av förra året.

Ukrainas vassaste vapen utvecklat i KarlskogaTechbolag satsar i Karlskoga – ska leverera teknik till Saab Dynamics

I stödpaketet som offentliggjordes i januari, när kriget pågått i nästan ett år, var det i stället produkter från BAE Systems Bofors som det talades mest om. Det handlar dels om Stridsfordon 90, som Sverige skickar 50 exemplar av. Det bandgående stridsfordonet är utvecklat i ett bolag som BAE Systems Bofors äger tillsammans med systerföretaget BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik, och stora delar av fordonet är utvecklade av ingenjörer i Karlskoga.

Högt upp på önskelistan

I takt med att kriget har ändrat karaktär har Archer hamnat allt högre upp på Ukrainas önskelista, och i stödpaketet som aviserades i januari ingick Archer.

Stödpaketet samordnas med andra länder, och krävde bland annat ett strategiskt samarbete med Storbritannien. När det var i hamn preciserade regeringen i mars att det är åtta Archerpjäser som kommer att överföras till Ukraina.

”Archer unikt”

– Det är förmågan att slå extra djupt på motståndarens artillerisystem som gör Archer unikt, sa försvarsminister Pål Jonson på presskonferensen i mars, i samband med att regeringen presenterade den extra ändringsbudget som krävdes i ärendet. Utöver pjäserna ska Sverige också tillhandahålla kringutrustning, ammunition och utbildning på Archer för ukrainska soldater.

Archer hyllas också för att den är lätt att förflytta. Archer-haubitsen är byggd på en modifierad, sexhjulsdriven entreprenadmaskin från Volvo.

Att snabbt kunna avlägsna sig från avfyringsplatsen är av stor betydelse i strid, där fienden annars kan svara med moteld.

– Det kallas ”shoot and scoot”, man skjuter och ger sig iväg, säger Magnus Karlsson.

Snabbrörlig i terräng

Archer kan köras i max 70 kilometer i timmen, och genom sin konstruktion tar den sig fram även i svår terräng, till exempel skog och djup snö.

Skulle Archern trots sin snabbrörlighet bli träffad har den en annan stor fördel i att ammunitionslagret och förarhytten inte sitter ihop.


Just nu pågår utvecklingen av nästa generation Archer. I fabriken finns en prototyp, där en synbar skillnad är fyra hjulpar i stället för tre, för att ytterligare öka mobiliteten.

– Det vore möjligt i dag att göra Archern helt automatiserad och obemannad, men det är inget vi jobbar med just nu.

Datoriserat styrsystem

Archer är ett datoriserat, industriellt styrsystem med ett kraftfullt geografiskt informationssystem. Systemet är integrerat med BMS, battlefield management system, eller det nätverksbaserade försvaret.

– Det sitter tio datorer i den, och de utvecklas hela tiden.

Förutom stridsvagnen Leopard 2 och luftvärnsvapnen som Sverige stöttar Ukraina med, har de viktigaste delarna av Sveriges militära stöd till Ukraina stark Karlskogakoppling. Saab Dynamics granatgevär och pansarvärnsvapen används redan av de ukrainska soldaterna, och nu pågår arbetet med att överföra åtta Archerpjäser från Sverige till Ukraina.  NWT har besökt BAE Systems Bofors i Karlskoga som tillverkar Archer.
Förutom stridsvagnen Leopard 2 och luftvärnsvapnen som Sverige stöttar Ukraina med, har de viktigaste delarna av Sveriges militära stöd till Ukraina stark Karlskogakoppling. Saab Dynamics granatgevär och pansarvärnsvapen används redan av de ukrainska soldaterna, och nu pågår arbetet med att överföra åtta Archerpjäser från Sverige till Ukraina. NWT har besökt BAE Systems Bofors i Karlskoga som tillverkar Archer. Foto: Helena Karlsson

Eldgivningen går till så att ett uppdrag kommer in från stridsledaren, som ett elektroniskt dokument. Uppdraget kan komma när fordonet är under färd. Föraren har en elektronisk karta och ska hitta en bra plats att parkera på. Därefter beräknar ballistikfunktionerna i systemet ut hur haubitsen ska laddas och eldröret riktas för att granaten ska hamna på rätt ställe. Skytten kontrollerar att uppgifterna är rimliga, och avfyrar haubitsen.

Extern radar mäter banan

Archer, som normalt bemannas med tre eller fyra personer, kan inte själv mäta in vart granaten tar vägen. Det sköts med radar eller laserinmätning, som ligger utanför Archersystemet, i BMS-molnet.

Det är upp till stridsledaren att samordna data och lämna ut elduppdrag till enheterna för att göra striden så effektiv som möjligt.

Just nu har vi behov av personer med kompetens inom mekanisk konstruktion, hydraulik, elektronik- och elsystem och programvara.
Magnus Karlsson

När BAE Systems Archer och Stridsfordon 90 kan vara i bruk och göra skillnad i Ukraina är inte säkert än, men NWT har varit i kontakt med källor i försvaret som säger att det rör sig om mellan ett par månader och ett halvår innan de tas i bruk. Stridsfordon 90 kommer enligt uppgift att vara på plats först, Archern några månader senare.

Magnus Karlsson, utvecklingschef på BAE Systems Bofors.
Magnus Karlsson, utvecklingschef på BAE Systems Bofors. Foto: Helena Karlsson

Stort rekryteringsbehov

Sverige och många andra länder nu rustar sina försvar kraftigt i spåren efter först Rysslands annektering av Krim 2014, men framför allt efter den fullskaliga invasionen förra året. Försvarsindustrin i Karlskoga går för fullt, vilket har lett till att företagen har stora rekryteringsbehov.

– Just nu har vi behov av personer med kompetens inom mekanisk konstruktion, hydraulik, elektronik- och elsystem och programvara.

Lockar talanger

Nya tjänster utannonseras hela tiden, och företagen gör vad de kan för att locka talangerna till Karlskoga.

– Närheten till Karlstads universitet är en stor fördel, de har många relevanta utbildningar för oss, och vi samarbetar med dem på olika sätt. Vi tar gärna emot ex-jobbare till exempel.

Stefan Löfström är marknadschef på BAE Systems Bofors.
Stefan Löfström är marknadschef på BAE Systems Bofors. Foto: Helena Karlsson

Ändrad inställning

Även om rekryteringen är en stor utmaning med tanke på behoven så märker BAE Systems av en stor positiv förändring. Det är fler som vill jobba inom försvarsindustrin i dag jämfört med tidigare, menar de.

– Det är andra värderingar bland de unga i dag. Tidigare var drömmen var att komma till företag som Google, Tesla och liknande, det var ”en grej” att jobba där. Nu märker vi att många söker sig aktivt till försvarsindustrin. Vi får spontanansökningar från personer som vill vara med och bidra till försvaret.

Försvarar demokratin

Det ligger i linje med vad statsminister Ulf Kristersson sa i samband med presentationen av det senaste stödpaketet till Ukraina:

– Det har funnits tider då det har varit ifrågasatt med svensk försvarsindustri och försvarsmaterielproduktion. Just nu, om någon gång, så bevisar både Sverige och de företag som är verksamma i Sverige hur ohyggligt viktigt det är med en tekniskt avancerad försvarsindustri för att försvara demokrati och frihet.

Teknikspets

Magnus Karlsson säger att BAE Systems erbjuder intressanta arbetsuppgifter, med ”teknikspets” och med stora möjligheter till utveckling.

– Det är komplexa system, och man kan jobba med annat än tillverkning; underhåll, allokering, system, utbildning.

– På BAE Systems har vi en platt organisation där alla får vara med i beslutsprocessen. Det är nära till besluten och alla kan vara delaktiga och känna att de har en del i det färdiga resultatet.

Byggboom i bästa sjöläge – egen båtplats och nära centrumBAE Systems Bofors expanderar till KarlstadFörsvarsboomen ger nya jobb: ”Det är en extrem ökning””Försvarsindustrin i Karlskoga är viktig för EU”

Artikeltaggar

BAE SystemsGoogleKarlskogaKarlstadKarlstads universitetMilitärNäringslivPartnertechSaab DynamicsTillverkningUkrainaUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.