Under lång tid har personalen klagat på dålig lukt i förskolan Rödluvans lokaler. Utredningar och åtgärder har gjorts men problemet har inte blivit bättre. Nu sätter kommunen stopp för att använda lokalerna.
– Ingen anser att vi kan renovera det dåliga skickat som Rödluvan är i. Den kommer att behöva ersättas, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden och tillägger:
– Det är ett arbetsmiljöproblem som det är idag och så ska vi inte ha det.
Den dåliga lukten, som beskrivs som mögel eller som en unken källardoft, har gjort att flera i personalen klagat på nästäppa, rinnande ögon och näsa. Kommunen har kontrollerat om det funnits mögel men inte hittat något. Åtgärder har gjorts men resultatet har inte varit långvarigt. Vad den dåliga lukten beror på är nu klart.
– Det beror på ett träskyddsmedel som användes fram till 1978, berättar Jacob Frick som är en av projektledarna som utrett frågan.
Luktsmitta
Medlet innehåller klorfenoler som vid kontakt vid fukt omvandlas till kloransiol. Det är inte hälsovådligt enligt Karlskoga kommun men kan avge en lukt som påminner om just mögel. Träet, ursprungligen tryckimpregnerat trä i byggnadens syllar, som var behandlat med träskyddsmedlet har för länge sedan bytts ut men lukten har inte försvunnit då andra material har blivit ”luktsmittat”. Det gör att allt material som blivit smittat måste bytas ut och ersättas.
– Det kostar för mycket renovera, konstaterar Jacob Frick.
Det var redan bestämt att ett antal förskolor skulle bytas ut eftersom skicket ansågs för dåligt. Men det kommer nu att behöva ske i snabbare takt än planerat. Det påverkar dels verksamheten i nuläget men också för budgeten då en tillfällig lösning måste på plats.
ngen anser att vi kan renovera det dåliga skickat som Rödluvan är i.
Rödluvan har idag tre avdelningar med 59 platser men förskolan är inte den enda som kan behövas bytas ut. Kommunen väntar på provtagningssvar på ytterligare fem förskolor för att se om de har samma problem. I värsta fall handlar det i dagsläget om cirka 350 barn som kan beröras.
– Vi kommer att lösa det med någon form av modul och sedan kommer vi att snabba på byggprocessen, säger Anneli Bramvehl.
Dyr lösning
Just nu tittar kommunen på en lämplig placering av den tillfälliga modullösningen men hur snabbt det går beror på om kommunen äger lämplig mark och om den innefattas av detaljplaneringen.
– Målet är att ha en lösning på plats när höstterminen börjar, berättar Jacob Frick.
Det finns fler aspekter att ta i anspråk.
– Föräldrarna tycker om sin förskola och utemiljön och det försöker vi ta med när modullösningen ska placeras, säger Anita Kettunen, ny skolchef i Karlskoga.
Att ha modullösningar är dyrt och ännu vet ingen vad det kommer att bli för prislapp eller hur länge modulerna kan komma att behövas.
– Vi vill att personalen som ska arbeta i lokalerna ska vara med och få säga sitt hur de vill ha det, säger Anita Kettunen.
Enligt henne kommer inte Rödluvan kunna ta med sig textilier eller andra föremål som har öppna porer då luktsmittan kan komma att överföras även till de nya lokalerna.
Rödluvans personal och barnens föräldrar har informerats. Provtagningarna för de övriga förskolorna tros bli klara i slutet av april.