Hoppa till huvudinnehållet

Fantasirik lärarduo ger ut nya ungdomsböcker: ”Vi kan inte hejda oss”

Publicerad:
Foto: Anne-Lie Gustavsson

Nu ger Maria Bäckman och Lina Gullbrand ut ännu en äventyrsbok om Tidsdribblarna. Men inte nog med det, ytterligare två böcker finns snart att tillgå.

– Vi kan inte hejda oss, säger de och skrattar.

Karlskogaförfattarna Maria Bäckman och Lina Gullbrand arbetar tillsammans som förstelärare på mellanstadiet och har tidigare skrivit boken Tidsdribblarna räddar priset. Nu ger ut ytterligare tre böcker för mellanstadieåldern.

– Vi gillade upplägget i första boken och den har fått bra respons. Vi vill belysa fakta på ett underhållande sätt och göra fler böcker i samma tema, säger Lina Gullbrand.

Fakta, spänning och fiktion

Tidsdribblarna räddar tronen är en äventyrlig tidsresa med inslag av fotboll och historia där läsaren ännu en gång får möta Erik och Mattea. En blandning av fakta, spänning och fiktion vävs samman.

– Vi kom fram till att vi ville att den skulle handla om Gustav Vasa, han är väldigt rolig att undervisa om. En kul barbar egentligen och det går att göra ganska mycket kopplingar till nutid när det gäller Gustav Vasa med våra lagar, Vasaloppet och nationaldagen, säger Maria.

Vad vill ni att läsarna ska ta till sig?

– Just med denna serie vill vi att läsaren ska hitta glädjen i att läsa och på ett lustfyllt sätt även få med sig viktiga historiska händelser, säger Lina och fortsätter:

– Det ska inte vara för tungt, mer fokus på fiktion än fakta. Vi jobbar på att ett kapitel ska avslutas så att man vill fortsätta på nästa.

Båda är överens om att det viktigaste i en bok är att man blir fångad av berättelsen direkt.

– Man ska vilja fortsätta läsa, det ska vara svårt att lägga ifrån sig boken. Vi håller kapitlen korta, hellre för kort än för långt, man ska känna att man orkar, säger Lina och Maria flikar in:

– Det ska finnas ett driv i boken, det ska vara en upplevelse att läsa och man ska lämnas lite i egna funderingar både kring karaktärer och hur saker och ting hänger ihop. Det ska vara en sorg att behöva stänga igen den.

Hur var det att skriva ännu en bok om Erik och Mattea?

– Fantastiskt, skrivande föder skrivande. Det är som att kreativiteten har låst upp och den går inte att stoppa, säger Lina och Maria fortsätter:

– Vi har utvecklat vårt skrivande i del två. Man kan likställa att skriva och läsa, man kliver in i en historia. Erik och Mattea är med oss dagligen i huvudet.

Det viktigaste i en bok är att man blir fångad av berättelsen direkt
Lina Gullbrand

Men det är inte nog med Tidsdribblarna.

– Vi kan inte hejda oss, vi har skrivit två andra böcker, helt fristående och som inte har något med Tidsdribblarna att göra. Den ena heter Läshataren och den andra Viskningen från andra sidan, säger Lina.

Alla tre böckerna har legat parallellt senaste halvåren.

– Vi har tvingats till en kreativitet som vi kanske inte trodde att vi hade. Det har varit en blandning av att slita sitt hår och glädjetjut, säger Maria.

Tjusningen i att läsa

Läshataren utspelar sig på en skola

– Tanken med den boken är att rikta sig till de som ännu inte hittat tjusningen i att läsa och förhoppningsvis få dem att ta sig igenom en bok och kanske till och med gilla det. Vi ger tips till den här läshataren i boken kan man säga, ler Maria.

Viskningen från andra sidan, kallas för en mysrysare och är lite småläskig.

– Där har vi jobbat med pusseldeckare. Läsaren får mycket att fundera på, den har varit väldigt rolig att skriva. Man får historien från två olika perspektiv, avslutar Lina.

Läs mer:

Lärare dribblar med tiden i ny barnbok

Artikeltaggar

KarlskogaLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.