Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkan får rejält ansiktslyft - kan bli klart framåt semestern

Publicerad:
Under våren och sommaren pågår målning av Degerfors kyrka. Här blandar arbetsledare Sören Stutin och målaren Fadi Barsom till en tunnare grundfärg av linoljefärgen.
Under våren och sommaren pågår målning av Degerfors kyrka. Här blandar arbetsledare Sören Stutin och målaren Fadi Barsom till en tunnare grundfärg av linoljefärgen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det har knappast undgått någon att Degerfors kyrka kapslats in som i en gigantisk kokong, för att mot slutet av sommaren likt en fjäril visa sig i vacker, ny skrud. Det målningsarbete som inletts kommer till viss del innebära en annan färgsättning på kyrkan.

Meningen var, enligt Ingela Johnsson som är församlingens kyrkogårdsföreståndare tillika fastighetsansvarig, att arbetet skulle ha kommit igång tidigare. Men då kom snön och satte käppar i hjulet för projektet.

Efter att ha tvättat en del partier fuktmättes så fasaden i början av veckan och man konstaterade att det gick att påbörja målningsarbetet.

– Man kan inte måla om fuktigheten ligger på över 16 procent, men nu ligger den på 8-10 procent, säger Sören Stutin, arbetsledare från SSAN, som står för initialerna i målarfirmans ägares namn Staffan Stig Arne Nilsson. Firman, med säte i Vintrosa, har huvudentreprenaden på arbetet som kommer pågå långt ut över sommaren.

Arbetsledaren Sören Stutin berättar om de optimala målarförhållandena, inte fuktig väderlek, inte för varmt och fläktande vind.
Arbetsledaren Sören Stutin berättar om de optimala målarförhållandena, inte fuktig väderlek, inte för varmt och fläktande vind. Foto: Anna-Stina Tallmyren

De gör ofta måleriarbeten på kyrkor och kulturbyggnader, från Töcksfors och Ölserud i väst till Visingsö och Småland.

– Tack vare att vi kom in på det här så har det spridit sig, så vi gör jobb lite överallt i landet, säger Stutin.

Får bidrag

I maj i fjol stod det klart att Degerfors-Nysunds församling får 429 000 kronor till målning av fasaden på Degerfors kyrka genom den kyrkoantikvariska ersättningen, KAE, som syftar till att det kyrkliga kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.

Målningsarbetet på Degerfors kyrka beräknas pågå åtminstone fram till semestern.
Målningsarbetet på Degerfors kyrka beräknas pågå åtminstone fram till semestern. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Med ersättning man även beviljats för fönstermålning kommer man upp i 857 000 kronor, enligt Ingela Johnsson.

– Totalt är upphandlingen på 1,9 miljoner kronor, men sen kanske det blir mer rötskador som upptäcks, så exakt var det kommer hamna vet vi inte, så bidragen tas tacksamt emot, säger Johnsson.

Hon berättar att det på söder sida av tornet är en del panel som ska bytas, men inte hela södersidan som man befarade från början.

Under himmelens fäste, under nätet skymtar Fadi Barsom i färd med första strykningen av ena takspetsen.
Under himmelens fäste, under nätet skymtar Fadi Barsom i färd med första strykningen av ena takspetsen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det är vissa brädor som släppt i infästningen i tornet också, gamla spikar som rostat av, och sen partier där vissa bräder behöver bytas, säger hon.

Annan färgsättning

Vad gäller färgsättningen så kommer den bli annorlunda än den är idag. Kyrkans fasad kommer fortsatt vara ljust, ljust grå, nästan vit, medan listverket upptill blir ljusgrått och takfoten får en mellangrå kulör. Tornluckorna, som är bruna idag, blir gröna. Fönstren, som är bruna idag, får en oxidröd färg.

Det var tanken från början, men efter att det vid flagning på ett ställe visade sig en grön färg ville man jämföra dessa kulörer genom en provmålning. Valet stod mellan grön och den oxidröda, som är nästan vinröd. Johnsson fick på delegation välja mellan de båda varianterna och fastnade för den röda.

När fönstren målas ska man även se över blyinfattningarna och reparera där det behövs.

Dörrarna, som är träfärgade idag, kommer målas i guldockra.

Inte fuktigt

Enligt målarna blir det, efter skrapning och tvättning med speciellt medel, tre strykningar när man väl börjar måla, varav den första är med lite tunnare spädning av den linoljefärg som används. Torktiden mellan varje strykning är, enligt Stutin, ungefär ett dygn och det får inte vara för fuktig väderlek. Då knottrar sig färgen, som blir seg och skinnig.

Målaren Fadi Barsom på väg uppför stegarna längs ena kyrkväggen.
Målaren Fadi Barsom på väg uppför stegarna längs ena kyrkväggen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Det får inte vara för varmt heller, fast det får gärna fläkta och blåsa lite, säger arbetsledaren Sören Stutin.

Över byggställningarna hänger ett nät, som ska hjälpa till att skydda färgen, och överst är en plast dragen ut över ställningarna, som ett tak.

Arbetet kommer pågå åtminstone fram till semestern, enligt Stutin.

– Vi kör på med allt som vanligt i kyrkan, verksamheten löper på, men målarna kommer inte jobba i ställningarna då det är förrättningar, utan då får de ta rast. Fast vi informerar alla om att arbetet pågår, framförallt de som bokar vigsel i kyrkan, säger Johnsson.

Som i en kokong står nu Degerfors kyrka, för att mot slutet av sommaren likt en fjäril visa sig i vacker, ny skrud.
Som i en kokong står nu Degerfors kyrka, för att mot slutet av sommaren likt en fjäril visa sig i vacker, ny skrud. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Degerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingFörsamlingarKulturKyrkorNyheterVintrosa

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.