Hoppa till huvudinnehållet

Efter solsken kommer regn – ruskig tid väntar

Publicerad:
Nu gäller det att göra sig beredd på regn och rusk. Arkivbild.
Nu gäller det att göra sig beredd på regn och rusk. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den som trivs i solen gör bäst i att passa på. Runt hörnet väntar nämligen regn och rusk och någon vidare ljusning är inte att vänta.

SMHI varnar dessutom för stora snömängder på sina håll.

Veckoslutet har präglats av sköna temperaturer på flera håll och lördagens väder har sannolikt fått många att fröjdas i solen.

– En stor del av landets södra halva har det soligt, torrt och varmt med temperaturer runt 20 grader. Det är riktigt varmt för att vara april, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Omslag väntar

Men snart är det dags att göra sig beredd på ett omslag. Redan nu snöar det på sina håll i Norrbotten och Västerbotten – och lågtrycket är på väg söderut. På söndagen kommer sedan ett annat lågtryck in från sydväst och drar in över Västkusten på söndagsmorgonen.

– De här två kommer att bakas ihop. Det som händer då är att Götaland och Svealand får ett regnväder som kommer att passera österut. I norra Dalarna och längre upp blir det i stället ett ymnigt snöfall.

SMHI har utfärdat gula varningar för delar av södra Norrland, sydöstra delen av Västerbotten, norra Dalarna samt delar av Jämtland till följd av att snön kan innebära störningar i trafiken. Varningarna gäller söndag morgon och fram till kvällen.

Hårda vindar i kombination med snöfall innebär att det är en betydande lavinfara i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

"Undvik att vistas i terräng som samlat större snömängder och lutar mer än 30 grader", skriver Naturvårdsverket på sin sajt för lavinprognoser.

Ingen värme

I samband med lågtrycken sjunker också temperaturerna successivt i söder. I början av veckan ser det ut att bli 10–15 grader i södra delarna av landet och därefter 5–10. Längre upp i norr rör sig temperaturen i spannet 0–5 grader.

Den som önskar solen och värmen åter ser ut att få vänta. Prognosen ger vid handen att det ostadiga vädret är här för att stanna.

– Just nu syns ingen riktig värme i prognosen. Men egentligen är det inte så konstigt, det är ju ännu bara april, säger Linnea Rehn Wittskog.

Fakta: Vädervarningar

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Artikeltaggar

Linnea Rehn WittskogNaturvårdsverketSMHISolVäderVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.