Hoppa till huvudinnehållet

Ett kallbadhus med möjlighet till vinterbad kan bli verklighet i Karlskoga

Publicerad:
Liljeholmsbadet, kallbadhus vid Bergsundstrand.
Liljeholmsbadet, kallbadhus vid Bergsundstrand. Foto: Jan Collsiöö

Planering om ett kallbadhus i Karlskoga är i full gång efter ett förslag från socialdemokraterna, men ett bygge skulle kunna starta först år 2025. Idén kommer utifrån ett förslag socialdemokraterna kom med nyligen.

Trenden att vinterbada har spridits över Sverige och går ut på att bada i närmre nollgradigt vatten. Hälsofördelarna är enligt forskning många, och i Karlskoga planeras det nu för att anlägga ett kallbadhus med möjlighet till vinterbad och bastubad.

– Förslaget kom från Socialdemokraterna efter ett budgetbeslut i december 2022. Kultur- och fritidsförvaltningen samt samhälle- och serviceförvaltningen fick då i uppdrag av nämnderna, att som ett första steg i processen, ta fram förslag på lämpliga platser där detta badhus skulle kunna anläggas, berättar Magnus Ahlberg, chef Kultur- och fritidsförvaltningen.

Arbetet med att utreda en lämplig plats för detta kallbadhus är nu i full gång och nästa steg i processen är att vid kommande nämndmöte presentera förslagen för nämnderna och förhoppningsvis få ett godkännande.

– Karlskoga har under århundradena haft två andra kallbadhus, ett på Strandvägen och ett vid näset, innan det nuvarande Strandbadet byggdes på 40-talet, berättar Ahlberg.

Ett bygge aktuellt först 2025

Ahlberg menar på att efterfrågan finns bland invånarna, och eftersom vinterbad är nyttigt utifrån ett folkhälsoaspekt och att det även kommer kunna användas som badplats på sommaren, har förslaget många fördelar.

– Vi har kollat på hur andra städer anlagt kallbadhus och i Karlshamn har man placerat det på pålar i vattnet, förklarar Ahlberg och fortsätter. Det är många parametrar att ta hänsyn till, så ett eventuellt bygge kommer kunna startas först år 2025.

Ida Edström (S) är fåordig gällande processen.
Ida Edström (S) är fåordig gällande processen. Foto: Kajsa Juslin

Politikerna själva är fåordiga gällande processen och menar på att de inte har någon information när det kommer till vad förslaget landat i.

– Jag visste bara att frågan skulle utredas, så detta är mer än vad jag vet! säger Ida Edström (S).

Edström menar, i en tidigare artikel, att anläggning av ett kallbadhus skulle vara en fråga som är viktig att utreda då det ligger rätt i tiden.

– Kallbad och bastu har varit populärt jättelänge, säger Ida Edström i tidigare intervju.

Läs också:

Artikeltaggar

BadanläggningarFritid och livsstilKarlshamnKarlskogaMagnus AhlbergNämnderStrandbadetStrandvägen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.