I dyrtider gäller det att tänka till. Ju färre råvaror, desto mer sparar vi. Både i kronor och arbete.
I dag bjuder vi på middag med bara fem ingredienser.
Den som har satt sin fot i en matbutik på sistone har nog kippat efter andan både en och två gånger. När ett smörpaket börjar närma sig hundringen undrar man var allt det här ska sluta. Plötsligt känns det som storvulen lyx att hyvla ost på mackan. För att inte tala om priset på tomater ...
Men även om det svider i plånboken måste ju alla äta. Och middagen ska fram på bordet på ett eller annat vis.
Ett förslag är att skala av och skala ner. Välja recept med få ingredienser. Och ju mer man håller sig till mat i säsong, desto billigare blir det.
Dessutom mer miljövänligt på kuppen i och med att man enklare kan hålla sig till närodlat.
Nog kan vi laga god mat av enkla grejer
Men än så länge dröjer det tyvärr ett tag till innan de svenska grönsakerna börjar sätta färg på tillvaron. Därför har jag gnuggat mina kanske-inte-direkt-geni-knölar-men-ändå och totat ihop några förslag på bra och mättande rätter som kan lagas med enbart fem ingredienser året runt. Utan att kännas som stentråkig snålmat. Salt och peppar har jag inte räknat med, det utgår jag från att du har hemma.
Självfallet kan du lägga till vad du än råkar ha i kylen eller är omåttligt förtjust i. Färska örter, kryddor eller extra grönsaker kan göra underverk med den mest anspråkslösa av måltider. Den där femman är mest ett sätt att tänka. Plus att jag vet att många avskräcks av recept med alltför många ingredienser.
Se recepten här intill som ren inspiration eller testa att anpassa dem efter eget huvud och skafferi. Nöden är uppfinningarnas moder och allt det där. Nog kan vi laga god mat av enkla grejer.
Och glöm för allt i världen inte att ta vara på resterna. Om det nu mot förmodan skulle bli något över.
Mia Gahne / TT
Recept
Stekt torsk med brynt sojasmör och potatis
4 portioner, 30 minuter
En lättlagad, men ändå imponerande delikat fiskrätt att bjuda gästerna på. Med bara fem ingredienser kan man slå världen med häpnad. Funkar för övrigt till all sorts vit fisk.
500 g torskfilé (MSC-märkt)
cirka 800 g potatis, gärna amandine
100 g smör + extra till stekning
1 msk japansk soja
1 citron
(salt och peppar)
Gör så här:
1. Torka av fisken och skär i portionsbitar om den inte redan är uppskuren. Salta lätt runtom och låt stå och rimma medan du fixar resten. Då blir den fastare i konsistensen och lättare att steka sedan.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten och låt ånga av ordentligt.
3. Bryn smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta nötigt, men se till att det inte bränns. Tillsätt soja, rivet citronskal och lite citronsaft i taget. Smaka av om du vill ha mer soja eller citron.
4. Stek torsken på båda sidor i omgångar i smör tills den fått fin yta och vitnat rakt igenom, cirka 2–3 minuter per sida beroende på tjocklek. Peppra och ös med smöret flera gånger under tiden.
5. Slå det brynta sojasmöret över torsken vid serveringen. Pressa eventuellt över lite extra citron och servera med den kokta potatisen och strö lite finskuren gräslök över om du har det hemma.
Recept
Räkpasta med spenat, ingefära och lime
4 portioner, 20 minuter
Väldigt enkel pasta med få utvalda råvaror kan ändå smaka massor. Testa även att byta ut spenaten mot sockerärtor och låt dem få koka med på slutet.
500 g frysta hela räkor med skal
1 lime
cirka 4 cm färsk ingefära
cirka 400 g valfri pasta
cirka 70 g babyspenat
(salt och peppar)
Gör så här:
1. Tina och skala räkorna.
2. Riv limeskalet och ingefäran och blanda med räkorna och eventuellt lite salt. Låt stå och dra medan du kokar pastan al dente i lättsaltat vatten. Häll ner spenaten den sista minuten och låt allt rinna av samtidigt, men spara en mugg med pastavatten.
3. Häll tillbaka pastan i kastrullen tillsammans med pastavatten, pressad lime och de ingefärsmarinerade räkorna. Rör om kraftigt och peppra.
4. Servera genast.
Recept
Kycklingsteak med aromatiskt ingefärsris
4 portioner, 45 minuter
Ett strålande exempel på en vrålgod allt i ett-rätt. Så mycket smak med så få ingredienser att man knappt tror att det är sant. Har du en gång testat lär det bli en återkommande favorit.
4 urbenade kycklingklubbor med skinn, ”kycklingsteak”
4 dl jasminris
6 vitlöksklyftor, finhackade
cirka 5 cm färsk ingefära, finhackad
7 1/2 dl hönsbuljong
(salt och peppar)
(eventuellt olja till stekning)
Gör så här:
1. Salta kycklingen runt om. Häll eventuellt lite olja i en vid stekpanna med lock. Placera kycklingen med skinnsidan nedåt och stek tills fettet börjat smälta och skinnet fått fin färg, i cirka 10 minuter.
2. Skölj riset i en sil i kallt vatten tills vattnet blir klart. Låt rinna av och ställ åt sidan.
3. Lyft upp kycklingen. Tillsätt vitlök och ingefära till kycklingfettet som är kvar i pannan och stek under omrörning i 1 minut. Tillsätt riset och blanda väl. Tillsätt sedan kycklingbuljongen och eventuellt lite extra salt. Rör om.
4. Lägg kycklingbitarna i riset så att bara ovandelen sticker upp. Låt allt koka upp, sänk värmen och låt sjuda sakta under lock tills all vätska kokat bort, i cirka 20–25 minuter. Om riset inte hunnit bli färdigt kan du tillsätta lite mer vatten.
5. För ett knaprigare skinn kan du köra in kycklingen under grillelementet i ugnen på 250 grader i några minuter när riset är klart och sedan lägga tillbaka bitarna ovanpå riset igen.
Tips
Att dricka till
Oppigårds Golden Ale (1490), 22:90 kronor för 33 cl.
Alkoholfritt: Hoegaarden Alcohol Free (1970), 12:10 kronor för 33 cl.
Tips
Veckans godingar
1. Spaghetti med bakade körsbärstomater och scampi – ljuva minnen från Neapel.
2. Remmarlöv The Migla Hazy IPA – ytterst trevlig ofiltrerad skånsk öl.
3. Knaperstekt fläsk med löksås – går alltid hem.
Reflektioner
Ett glas rött fick ersätta trist kött
Häromveckan överraskade jag boyfrienden med en kunglig födelsedagsmiddag och övernattning på ett bedårande gårdshotell i nejden.
Den ena rätten ljuvligare än den andra bars in, och vinerna fick smakerna att sjunga smäktande serenader. Vi avnjöt under andakt alltifrån skagenfyllda ramslökspannkakor till tartar på kejsarhatt och en vidunderlig långsambakad lök som jag fortfarande kan dagdrömma om. Men så händer det där som man bara inte vill ska hända.
Jag får in mitt kött och tycker inte om det. Konsistensen är studsig och senorna alltför många för min smak. När man sitter där och ska spela romantisk och utsikten är minst lika fantastisk som sällskapet. Allt var ju så perfekt.
Vad göra? Klaga och riskera att förstöra stämningen totalt? Tvinga i sig något man inte gillar? Vara mesigt svensk eller kaxig storstadsbo?
Jag vet uppriktigt sagt inte. Jag är född i vågens tecken och löjligt konflikträdd. Men när kyparen frågar hur maten smakade hör jag plötsligt mig själv klaga på köttet. Varpå jag genast drabbas av superdåligt samvete och skäms som en hund. Tänk om jag sårat kocken för resten av livet? Hur kunde jag vara så hjärtlös?
Aldrig får man vara riktigt glad. Eller jo, förresten. Jag fick ett extra glas fantastisk Barbaresco som plåster på såren. Så lite gladare blev jag faktiskt. Åtminstone i hatten.