Hoppa till huvudinnehållet

Man ur huse då det bjöds på motorlördag i centrum

Publicerad:
Bengt Sandberg och Inger Olofsson vid sin Volvo Duett. De har tänkt på att allt ska matcha i bästa retrostil, även campingbordet och radion.
Bengt Sandberg och Inger Olofsson vid sin Volvo Duett. De har tänkt på att allt ska matcha i bästa retrostil, även campingbordet och radion. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Maria Ekman sammanfattar det nog ganska bra, det är som en ”förfest” till motorsportveckan. Festen drog man ur huse till Alfred Nobels torg i Karlskoga i lördags.

– Så fort man ordnar något i Karlskoga går alla man ur huse och det är så kul, för det kommer folk utifrån också. Men hur många som är här går inte ens att uppskatta, det är åtskilliga hundra, säger Maria Ekman, verksamhetsledare Karlskoga Marknadsplats, som är arrangör för Motorlördagen.

– Jag har haft god hjälp av Johan Granquist, som håller i Motorsportsveckan, i att rodda allt här idag, säger Ekman vidare och berättar att det är Granquist som sett till att det är så väl ordnat med olika fordonstyper på bestämda platser runt torget, så står gamla Volvo-modeller för sig, jeepar i en egen hörna, hot rods för sig och så vidare.

– Jag tror folk också väntat så länge, på grund av pandemin, på att få gå ut på saker så det gör inget att det är många event samma helg, som det här plus Degerforsfesten och så vidare. De åker nog gärna unt och kollar på alltihop, säger Ekman.

Retro

Vid en tvåfärgad Volvo Duett -57 sitter ett par från Hällefors, Bengt Sandberg och Inger Olofsson, vid ett campingbord från samma årtionde och på det står det en gammal radio som går i samma blå nyans som bilen.

Motorlördag i centrala Karlskoga och familjen Minhaj passar på att beundra bilar som de alla är förtjusta i.
Motorlördag i centrala Karlskoga och familjen Minhaj passar på att beundra bilar som de alla är förtjusta i. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Jag har väl ägt bilen i 20 år, men renoverat den i fem år ungefär. Det tar tid att jobba fram allt då man vill ha det i originalskick. Det är bara en ägarfamilj på den före oss och jag köpte den i Filipstad, berättar Bengt Sandberg.

Inger har också hjälpt till, med inredningen som gardiner i grårutigt och en vas med konvaljer framme på instrumentbrädan.

– Det fanns inga dörrar till den, så det fick jag skaffa men de skulle kläs med samma tyg som på sätena. Då fick jag tag på tanter nere i Borås som vävde upp exakt likadant tyg, säger Sandberg vidare och Inger avslöjar nästa projekt, som snart är klart. En matchande dansk husvagn, en MKP - 62 som de räknar med kunna dra med ut på utställningar i sommar.

Även veteranlastbilar kunde ses på Motorlördagen. Här står Tomas Johansson och Dan Henriksson vid den sistnämndes mejeribil.
Även veteranlastbilar kunde ses på Motorlördagen. Här står Tomas Johansson och Dan Henriksson vid den sistnämndes mejeribil. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vid motorn, också den intakt sen bilen var ny, står många beundrare. Bland dem Åsa och Jan Karlsson samt Karl Tettenborn.

– Jag skulle vilja ha en av varje bil som står här, säger Åsa Karlsson.

Vid en helt annan bil, en Mustang, står familjen Minhaj och tar foton.

– Min man är helt såld på såna här gamla bilar, säger Sofia Minhaj och skrattar.

De berättar att i Indien, som de kommer från, är det helt andra typer av bilklassiker men att de sett den typ av bilar som visas upp på torget i tv-serier. Barnen samlar också på leksaker av olika bilmodeller, så intresset tycks gå i arv.

Första nybygget

Petra Rönnqvist och Gunnar Widå finns också där, med Petras hot rod, en 1932 års Ford 5W, det vill säga ”femfönster”, coupe.

– Jag började för fyra år sedan, men det har varit många andra projekt däremellan, fast det är kul att mitt första nybygge är färdigt, säger hon.

På frågan vad man har den till skrattar hon och svarar:

– Man bygger och har kul och sen kan man glida runt i den. Den är bra att köra, så jag skulle nog kunna åka långt på semester med den, även om det inte är plats för så mycket packning i den , säger hon.

Petra Rönnqvist och Gunnar Widå vid Petras hot rod, en Ford femfönster coupe från 1932.
Petra Rönnqvist och Gunnar Widå vid Petras hot rod, en Ford femfönster coupe från 1932. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hennes sambo, Gunnar Widå som jobbat med bilplåt och lackering hela livet och som byggt många bilar själv, berättar att det är alldeles nybesiktigad och att de nu, men svenska skyltar på den, kan göra längre turer än lokalbussen kör. Men förklarar att man alltid vill känna in bilar man byggt.

– Se barnsjukdomarna om det är några, säger han trots bilens ansenliga ålder.

Nostalgi

Här finns även andra fordon, bland annat veteranlastbilar.

– Jag åkte i en sån med pappa då jag var pojke, säger Tomas Johansson som förklaring till varför han 2009 köpte sin Scania 76 Super av 1966 års modell. Det är egentligen en grusbil som han har gjort i ordning under tio års tid sedan han köpte den som skrot av Rudskoga hembygdsförening, dit bilen hade kommit från Ånge, via Karlsborg. Han har vunnit priser i utställningar såväl i Norge som Sverige med den och ska härnäst delta i Åkerihistoriska sällskapets utställning i Svartå.

 • Tomas Johansson har efetr många års slit vunnit priser med sin Scania 76 Super av 1966 års modell
  Tomas Johansson har efetr många års slit vunnit priser med sin Scania 76 Super av 1966 års modell Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Även jeepar fanns uppställda denna Motorlördag.
  Även jeepar fanns uppställda denna Motorlördag. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Tyget till dörrsidorna i Bengt Sandbergs duett vävdes av tanter i Borås.
  Tyget till dörrsidorna i Bengt Sandbergs duett vävdes av tanter i Borås. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Inger Olofsson har sytt gardiner till duetten, som visas upp.
  Inger Olofsson har sytt gardiner till duetten, som visas upp. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Jan Karlsson och Karl Tettenborn beundrar duettmotorn.
  Jan Karlsson och Karl Tettenborn beundrar duettmotorn. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Motorlördag centrum, Karlskoga
  Motorlördag centrum, Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Motorlördag centrum, Karlskoga
  Motorlördag centrum, Karlskoga Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Fordon av skilda slag visades upp i centrum.
  Fordon av skilda slag visades upp i centrum. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Även motorcyklar glänste i solen denna dag.
  Även motorcyklar glänste i solen denna dag. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Tvåhjulingar fanns också att se på torget.
  Tvåhjulingar fanns också att se på torget. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Intill står Tidanortens mejeribil, som då det mejeriet revs flyttades till Götene mejeri där den gick internt fram till 1988. Det är en Volvo Starke, eller Volvo 375 som modellen heter, från 1961.

– Min pappa köpte en sån här bil 1957 och körde med den på Kristinehamns LBC, säger Dan Henriksson, från Kristinehamn, som köpte sin bil 2013 hos en bilhandlare i Skara och vet att den användes till att köra ost med och vassle till grisbönder.

Den modell han har kallades Starke och han berättar att Viking var större medan Titan var störst och gick som timmerbil.

Snabbt

En del fordon är kanske inte så vackra att se på, än, även om de ska bli det. Men däremot går de desto snabbare, som de Ford Galaxy-bilar som Jörgen och Tobias Olausson, från Degerfors, driver som far- och sonprojekt.

– Vi turas om att köra och meka, säger Jörgen

– Det är två-tre års jobb vi lagt ner på att få i ordning på det maskinella, säger de och beskriver hur de försett bilen med störtbåge, ny motor och växellåda samt bakaxel, nytt luftintag, eller scoop. De ämnar snart lacka om den ena av bilarna. Sen ska de delta i dragracinglopp och har redan ställt upp i sånt vid Färnsjön i Filipstad.

Motorlördagen blev nog vad man kan kalla succé denna strålande dag.

Tobias och Jörgen Olausson vid en av sina Ford Galaxy, som de ska tävla i dragracing med.
Tobias och Jörgen Olausson vid en av sina Ford Galaxy, som de ska tävla i dragracing med. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

FordFordonHusvagnarKarlskogaKristinehamnLBCMaria EkmanMotorScaniaUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.