Hoppa till huvudinnehållet

Då har du rätt till a-kassa

Publicerad:
Minst tolv månader ska man ha varit medlem i en a-kassa för att få full ersättning om man blir arbetslös. Arkivbild.
Minst tolv månader ska man ha varit medlem i en a-kassa för att få full ersättning om man blir arbetslös. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetslösheten tros öka nästa år, enligt vissa bedömare. Men vad gäller för att få ut ersättning om du skulle bli av med jobbet?

Vi reder ut med hjälp av Charlotte Hasselgren på Sveriges a-kassor.

Vad gäller för att man ska ha rätt till a-kassa?

– Man måste uppfylla grundvillkoren, alltså att du är inskriven på Arbetsförmedlingen och står till arbetsmarknadens förfogande. Dessutom ska du ha uppfyllt ett arbetsvillkor, vilket innebär att man ska ha arbetat i minst sex månader, och minst 60 timmar per kalendermånad, under den senaste tolvmånadersperioden. Det finns en massa om och men, men det här är huvudregeln, säger Charlotte Hasselgren, avdelningschef på Sveriges a-kassor.

– Då har man i vart fall rätt till det så kallade grundbeloppet, en ersättning som baseras på hur mycket du har jobbat de senaste 6 månaderna. Om du därtill har varit medlem i en a-kassa i 12 månader har du rätt till en inkomstrelaterad försäkring.

Hur mycket kan man få i a-kassa?

– Grundbeloppet är 510 kronor per dag. Men då gäller att du ska ha jobbat heltid, och man beräknar det på de senaste 12 månaderna. Så om du bara jobbat heltid i 6 månader det senaste året räknas det som att du jobbat halvtid. Då får du halva det beloppet.

– Den inkomstrelaterade ersättningen är 80 procent av din tidigare lön, men högst 1 200 kronor per dag i de första 100 dagarna. Därefter är det högst 1 000 kronor per dag.

Hur vet man vilken a-kassa man ska vara med i?

– Det beror på vilket verksamhetsområde man arbetar inom. A-kassorna är fördelade utifrån att varje verksamhetsområde har sin a-kassa. Om man jobbar inom flera branscher kan man välja en a-kassa där man uppfyller villkoren. Det finns också en a-kassa som inte har något verksamhetsområde, Alfakassan.

Vad kan man göra om man inte har rätt till a-kassa?

– Man kan ansöka om pengar från Alfakassan, de har hand om ersättning också för dem som inte är medlem i en a-kassa. Men du måste fortfarande uppfylla grundvillkoren och arbetsvillkoret.

– Det finns en föreställning om att man måste vara medlem i en a-kassa i ett år för att kunna få ersättning, men man kan ju ändå få ut en grundersättning. Man måste bara söka om den hos Alfakassan, säger Hasselgren.

Annika Andersson/TT

Fakta: Medlemmar i a-kassa

Fakta: Medlemmar i a-kassa

3,9 miljoner svenskar är medlemmar i någon av de 24 a-kassorna.

Enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, var 5 168 600 personer sysselsatta (icke säsongsrensat), 68,2 procent, i februari 2023. Där framgår dock inte hur mycket dessa har arbetat, det kan vara allt från någon enstaka timme till heltid.

Under samma period uppgick arbetslösheten till 8,2 procent, enligt SCB:s statistik.

2021 minskade antalet medlemmar i a-kassorna med 15 894 personer.

2022 fortsatte antalet att minska under det första halvåret, men tappet bröts i augusti. Under andra halvåret ökade medlemstalen med 0,16 procent.

Totalt sett blev minskningen ändå 3 766 personer för 2022.

Källor: Sveriges a-kassor, Statistiska centralbyrån

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.