Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin kunde inte knäcka Bofors SHK – nya generationen simhoppare ger hopp

Publicerad:
Ungdomarna som fanns på plats när tidningen hälsade på under torsdagskvällen. Övre raden från vänster: Rebecka Torén, Agnes Nilsson, Nora Pedersen Sundman. Nedre raden från vänster: Alice Mesekovic, Novalie Lindvall, Ellie Åhling, Ebba Gauffin, Jill Hårsmar och Isabelle Solberg. Foto: Tomas Nilsson

”Pandemin var nära att knäcka oss men nu blickar vi framåt”, sade simhoppsnestorn Mathz Lindberg i en intervju förra sommaren.

Ett knappt år senare hälsade tidningen på i Strandbadet där en ny generation hoppare var i farten och tränade.

Lilla Bofors simhoppsklubb hade i många år fostrat hoppare av hög nationell klass som i många fall även med framgång tävlade mot internationell elit och klarade sig bra, med världsstjärnan Anna Lindberg som det självklara affischnamnet

I början av förra året slutade de sista löften som tävlat på högsta juniornivå.

Samtidigt som pandemin gjort att rekryteringen av nya hoppare inte varit möjlig bestämde sig klubben för att göra en nystart.

– Sammanlagt är det ungefär 20 hoppare. Av dessa är fyra med i en fortsättningsgrupp medan övriga är i nybörjargruppen, berättar Julia Ragén som tillsammans med Bim Kristoferson är tränare för ungdomarna.

De flesta har börjat hoppa efter pandemin och har ännu inte varit med på någon ”riktig” tävling. Några har redan hunnit med att debutera i just en ”riktig” tävling.

Fokus ligger på träning, på att förbereda ungdomarna för en framtid som hoppare.

– Det kan vara en svår balansgång, att inte vara för hård och samtidigt inte för snäll, säger Julia Ragén.

Tränarna Bim Kristoferson, till vänster, och Julia Ragén med några av ungdomarna som värmer upp i bakgrunden.
Tränarna Bim Kristoferson, till vänster, och Julia Ragén med några av ungdomarna som värmer upp i bakgrunden.

Hon avslutade för drygt ett år sedan sin egna karriär som hoppare, som en mycket lovande hoppare som strax innan gått till final i junior-VM. Bim Kristoferson hoppade tidigare men tror att ”det är bortåt sex år sedan”.

– Julia och jag känner varandra. Det kändes kul att bli involverad igen, säger Bim Kristoferson.

Båda tränarna är födda 2006.

De ser Mathz Lindberg, med all sin rutin och med alla sina framgångar inom olika delar av sporten, som en ”hjälpande hand” att vända sig till.

Nybörjargruppen har tidigare tränat en gång i veckan. Nu finns möjlighet till två träningspass i veckan. För fortsättningsgruppen handlar det om tre pass i veckan.

De yngsta hopparna har nyligen börjat i grundskolan. De äldsta är på väg mot tonåren.

– Det bästa är att se hopparna vara stolta över sig själva när de utvecklats och klarat något som de inte gjort tidigare, säger Bim Kristoferson.

Något som Julia Ragén i högsta grad håller med; glädjen över att få följa sina adepters framsteg och se hur de förbättrar sig är en belöning för all tid och allt engagemang som läggs ner.

Hittills är det uteslutande tjejer som är med i den nya generationen simhoppare från Bofors men alla inblandade försäkrar att det är en sport även för killar trots att det under många år varit just tjejer som varit framträdande i Karlskoga.

I samband med intervjun förra sommaren pratade man om att skapa möjligheter även för Mastershoppare, veteraner.

– Jodå, vi är igång med en grupp, säger Mathz Lindberg.

Det återkommer tidningen till efter att ha konstaterat att önskemålet om att få igång ungdomsverksamheten igen har fått en bra start som ger förhoppningar om att sporten med så starka anor historiskt sett i Karlskoga har förutsättningar att leva vidare.

Simhoppsklubben gör nystart sedan pandemin satt stoppNu har alla sex elithoppare i Bofors slutat: Bara nybörjare kvar

Artikeltaggar

Bofors SimhoppsklubbJulia RagénMathz LindbergSimhoppStrandbadet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.