Hoppa till huvudinnehållet

S-föreningar läggs ner och går upp i Arbetarekommunen

Publicerad:
Degerfors och Svartås S-föreningar läggs ner och går istället upp i Degerfors arbetarekommun.
Degerfors och Svartås S-föreningar läggs ner och går istället upp i Degerfors arbetarekommun. Foto: ""

Forna dagars förgreningar i olika Socialdemokratiska föreningar i Degerfors är nu en saga all. De sista kvarvarande föreningarna har beslutat lägga ner.

Som de flesta känner till var Degerfors tidigare ett starkt socialdemokratiskt fäste, där arbetarpartiet styrt i alla år fram till valet 2010 då plötsligt ett annat rött parti tog ledningen, nämligen Vänsterpartiet.

Valet därefter behöll Vänsterpartiet makten, om än inte lika starkt som 2010, och valen som följt därefter har lett till att olika konstellationer styrt kommunen, som nu då Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna utgör ett minoritetsstyre.

Samma folk

Samtidigt har Socialdemokraterna, som föreningslivet i stort, minskat i medlemstal och lokalföreningar och förgreningar har ebbat ut alltmer.

Kvar fanns till slut Svartå och Degerfors S-föreningar. Men vid sina årsmöten beslutade även dessa att lägga ner och fullt gå upp i Arbetarekommunen.

– Degerfors S-förening var den bärande lokalföreningen under taket som Arbetarekommunen är. Men alltmer kristalliserade det sig så att samma människor fanns i båda styrelserna. Folk blir äldre och föreningslivet krymper, färre får göra alla jobb och därför har diskussionen pågått ett tag. Broderskapsrörelse och andra förgreningar har lagts ner. S-kvinnor är de enda som startat om och så finns SSU verksamheten, som jobbar ihop med Karlskoga, säger Örjan Samuelsson, för Socialdemokraterna.

Historisk vår

Vid årsmötena i lokalföreningarna tog man de slutgiltiga besluten, att lägga ner och istället uppgå i Degerfors Arbetarekommun.

– Den stora grejen är att administrationen landat på ett ställe, det blir något enklare att överblicka. Men det är historiska ögonblick den här våren på det viset, säger Samuelsson.

En epok som går i graven?

– Ja, det är det och det är ett omvälvande skeende som inte gjorts utan vånda kan jag säga. Men det har känts ofrånkomligt, svarar Samuelsson och tillägger:

– Nu koncentrerar vi oss på att skapa förutsättningar för bra verksamhet, inte bara koncentrerat till Degerfors centrum utan genom olika aktiviteter även i andra områden, som Svartå och Åtorp. Det är ett uppdrag från styrelsen.

Artikeltaggar

BeslutDegerforsKarlskogaMinoriteterModeraternaPolitikSocialdemokraternaSvartåValVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.