Hoppa till huvudinnehållet

150 svenskar kvar i Sudan

Publicerad:
Flera EU-länder har evakuerat personal från Sudan. Bild från flygplatsen i Khartum, distribuerad av Italien.
Flera EU-länder har evakuerat personal från Sudan. Bild från flygplatsen i Khartum, distribuerad av Italien. Foto: Italienska försvarsdepartementet via AP/TT

Sammanlagt 25 svenskar har evakuerats från Sudan, med ett franskt militärflygplan till Djibouti.

– All utsänd svensk personal, deras familjer och ytterligare några svenskar har evakuerats, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.

Kvar i landet finns 150 svenskar.

Tidigt på måndagsmorgonen landade svensk ambassadpersonal, deras medföljande familjer, och ett antal svenskar på Djiboutis flygplats efter att ha evakuerats från stridernas Sudan.

Enligt Kristersson handlar det om 20 utsända från UD och Sida samt deras familjer, varav sex barn.

– Det är ytterligare cirka 150 svenska medborgare kvar i landet. Flera har av säkerhetsskäl inte kunnat ta sig till de platser som har anvisats, säger Kristersson.

– Vad gäller svenska medborgare som är kvar och vill lämna finns en tydlig plan framåt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Försvarsminister Pål Jonson (M) vill dock inte gå in på detaljer om hur soldaterna ska genomföra uppdraget av säkerhetsskäl.

Jonson säger att man har samarbetat nära med internationella partners för att etablera en samlingsplats för att kunna evakuera svenskarna.

I ett inlägg på Twitter har utrikesminister Tobias Billström (M) inför presskonferensen tackat Frankrike och det franska flygvapnet för hjälp med insatsen.

Evakueringsinsatsen genomförs efter att riksdagen så sent som i söndags röstade ja till att skicka en väpnad styrka för att kunna genomföra evakueringen. Styrkan eller delar av den fanns då redan i regionen och väntade på rätt tillfälle för att göra insatsen.

Bakgrund: Våldsamma strider i Sudan

Bakgrund: Våldsamma strider i Sudan

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i omfattande våldsamheter tidigare i april. Över 400 människor har dödats och tusentals har skadats under snart tio dygns strider, enligt bekräftade uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO).

Flera västländer har eller håller på att få ut sina medborgare, utöver Sverige, bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Redan i onsdags fick Försvarsmakten regeringens uppdrag att bistå ambassaden i Sudans huvudstad Khartum med evakuering. Då såg man framför sig att svenskarna skulle kunna ta sig till flygplatsen och att militär personal där skulle finnas på plats som skydd. Styrkans våldsmandat var då begränsat till självförsvar.

Sedan försämrades säkerhetsläget och därför bad regeringen riksdagen om ett utökat mandat för en militär insats som innebar en rätt att ta till vapenvåld mer offensivt.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.