Hoppa till huvudinnehållet

Utbetalningsändring av Klimatklivet väckte frågor

Publicerad:
Fullmäktiges presidium, från vänster; andre vice ordförande Marianne Högberg (S), förste vice ordförande Peo Linder (V), ordförande Peter Pedersen (V) och sekreterare Anna Bergqvist Livengård. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Trots att det nybildade fjärrvärmebolaget Möckeln energi AB är ett mål i förvaltningsrätten, så valde nyligen Degerfors fullmäktige styrelseledamöter för sin ägarandel. Dessutom fick Peter Lilja kallas in på en informationspunkt om utbetalningar, kopplat till det nya bolaget.

Vid bildandet av det nya fjärrvärmebolaget, i juni 2022, godkändes bolagsordningen och aktieägaravtalet för detsamma.

När så ägardirektiven skulle klubbas i februari uppstod en diskussion kring jäv, vilket också reddes ut av jurister. Men därefter har en privatperson begärt laglighetsprövning av beslutet hos förvaltningsrätten, där målet ligger nu. Kommunen har fått föreläggande att inkomma med en rad kompletteringar och att svara i målet.

När fullmäktige nyligen höll sitt aprilmöte fanns bland valärenden en punkt som gällde fjärrvärmebolaget, nämligen val av styrelse till det. Men det fanns också en informationspunkt om ändring för mottagande av investeringsstödet Klimatklivet, som väckte frågor.

Redan utbetalt

Kommunstyrelseförvaltningen hade informerat kommunfullmäktige om att bidraget kommer att utbetalas direkt till Möckeln Energi AB och inte, som tidigare meddelats, till Karlskoga Kraftvärmeverk AB. Orsaken till det är skattemässiga och momsmässiga konsekvenser som revisions- och rådgivningsföretaget KPMG beskrivit. Förändringen har godkänts av revisorerna för Degerfors Energi AB samt av Naturvårdsverket.

– Det står att det ska utbetalas, men jag har hört talas om att det är utbetalat ungefär 75 procent av bidraget och jag skulle gärna vilja ha klarhet i det, sa Peter Nyström (SD) varvid ordföranden Peter Pedersen (V) frågade om någon kunde ge svar.

Tf kommundirektör Björn Johansson erbjöd sig att kontakta Peter Lilja, vd i Degerfors energi AB tillika ordförande i det nya bolagets interimsstyrelse, för att få svar på frågan och denne erbjöd sig att hasta in och ge svar på mötet.

– Om det här ändras snabbt och gesvint och det betalas ut till Möckeln energi, som än så länge har en interimsstyrelse, så kan de inte agera utifrån de pengar de får förrän det sitter en vald ordinarie styrelse, sa Nyström vidare.

Del av bidraget

Mötet ajournerades till dess Peter Lilja kunde komma in och ge svar på om bidraget på 61 miljoner kronor, eller del av det, redan var utbetalt.

– Förra rapporten vi fick från vår ekonomicontroller visade att 4,5 miljoner var utbetalade. Man får inga pengar förrän man bevisat att man gjort nåt, så kanske 5 miljoner max mer är inte utbetalat, sa Lilja.

– Då har det alltså förbrukats några miljoner redan om jag uppfattar dig rätt? sa Nyström, varpå Lilja svarade nekande, han förtydligade att man fått utbetalat 5 miljoner men inte använt något av pengarna i Möckeln energi.

– Det som är förbrukat finns i Karlskoga kraftvärmeverk, som har ansökt om Klimatklivet sen tidigare. Ni har även fått en skrivelse, att vi kommer föra över pengar till Möckeln energi när man väl sätter fart på det bolaget och dit kommer även bidraget, svarade Lilja.

Fullmäktige nöjde sig med svaret.

Styrelse valdes – inte utan diskussion – till nya fjärrvärmebolaget

Artikeltaggar

DegerforsKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKPMGMöckelnNaturvårdsverketPeter LiljaPeter NyströmPeter PedersenPolitikRevisionStyrelserSverigedemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.