Hoppa till huvudinnehållet

Budgetförslaget nämnden inte är nöjd med: ”Skarpt kritiska”

Publicerad:
Samhällsbyggnadsnämnden har inte fått något gehör i att få mer pengar till drift i kommunen. Genrebild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Målet att bli 32 000 invånare, mer underhåll av cykelvägar och redan nu grönområden som samhällsbyggnadsförvaltningen inte mäktar med är en dålig ekvation. Det finns risk för att den blir sämre om nämnden inte får mer pengar.

– Vi behöver el, vi behöver snöröjning, vi behöver göra underhåll. Det blir såklart en kostnad men vi får inte de pengarna som det ligger just nu i budget. Därför vill vi att driftskostnadseffekter ligger hos oss för vi får inte de pengarna som det ser ut nu, säger Martin Hårsmar (M), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

I budgetförslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott för nämndens drift och investeringar ställer sig nämnden skarpt kritiska till förslaget eftersom de inte ska få mer i kassan. Nämnden har redan beslutat om att be kommunfullmäktige om 2,1 miljoner för att kunna fortsätta sköta kommunens stora grönområden. De stod inför valet att skära ned och ta bort grönytor något de tyckte var oacceptabelt. Särskilt med målet att bli 32 000 invånare till 2025.

– Jag tror att det beror på att vi under så många år jobbade med att avveckla områden snarare än att utveckla nya. Det har inte behövts på samma sätt. Det här är en gammal grej som ligger och skrotar, säger Martin Hårsmar.

Det blir ett systemfel när man har den växande staden
Ulrika Lundgren

Att nämnden ber fullmäktige om pengar är något de hoppas på ska kunna vara en engångsföreteelse och det hädanefter kommer finnas med i deras budget.

Nämnden jobbar redan nu med sätt som förvaltningen kan effektivisera sina kostnader men att inte kunna sköta driften är ohållbart. Nämnden har en prognos på ett stort underskott för året och ett nytt elavtal ska till där priset kommer att vara rörligt. Förra året blev elen mer än dubbelt så dyr som planerat.

För att budgeten ska vara i balans behöver nämnden två miljoner kronor och för att klara driftskostnaderna har nämnden bett om 3 330 000 miljoner kronor vilket i nuläget inte har hörsammats av ksau.

– Det blir ett systemfel när man har den växande staden för man tänker så mycket på det som är innan. Behovet är stort av att få till bostäder, grönytor och aktivitetsparker. Vi har tappat bort nästa steg, säger Ulrika Lundgren, chef för samhälls- och serviceförvaltningen.

Minskad skötsel av grönområden får rött ljusDärför blir mildare vintrar nästan miljonen dyrare

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMartin HårsmarNämnderPolitikUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.