Hoppa till huvudinnehållet

Checklistan för dig som deklarerar i sista stund

Publicerad:
Reporter Ida Aronsson
Ida Aronsson
ida.aronsson@nwt.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Över två miljoner svenskar har fortfarande inte deklarerat och den 2 maj är sista chansen om man vill slippa förseningsavgift.

Här är de bästa tipsen för dig som är ute i sista minuten.

2,2 miljoner svenskar har ännu inte deklarerat. Tisdagen den 2 maj är deadline, om man inte har ansökt om anstånd.

För att få bästa möjliga hjälp och undvika onödiga fel, hänvisar Skatteverkets experter till att sköta deklarationen online.

– Mitt allra bästa tips är att deklarera digitalt. Den som bara ska godkänna sin deklaration kan enkelt göra det genom att ringa, sms:a eller använda Skatteverkets app eller e-tjänst. Den som ska göra ändringar eller tillägg får mycket hjälp i Skatteverkets e-tjänster, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Väljer man att deklarera digitalt kommer en kvittens på att deklarationen är inlämnad och klar – det enda man behöver göra är att kontrollera så att uppgifterna stämmer och sedan godkänna.

Det finns även ett flertal olika hjälptjänster för den som sålt eller hyrt bostad, värdepapper, eller ska göra reseavdrag.

– Använd den hjälp som finns så sparar du tid och får bättre koll på din privatekonomi. Många tror att deklarationen kommer att vara mycket besvärligare än den egentligen är, säger Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Vill man lämna in sin deklaration på papper, är det lättast att posta i en vanlig brevlåda. Det är däremot viktigt att göra det i tid, så att deklarationen kommer fram till Skatteverket senast den 2 maj.

Fakta

Fem sista minuten-tips

1. Deklarera digitalt. Då kommer dessutom en kvittens på att deklarationen är inlämnad.

2. Anmäl bankkonto så att eventuell skatteåterbäring betalas ut automatiskt.

3. Använd Skatteverkets hjälptjänster vid försäljning av bostad eller värdepapper, uthyrning av bostad och för reseavdrag.

4. Om du behöver mer tid för att deklarera: Ansök om anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon senast den 2 maj.

5. Om du vill deklarera på papper: Posta i god tid i en vanlig brevlåda eller begär anstånd med att lämna deklarationen ifall du behöver mer tid. På grund av helgdagar och leveranstider bör den postas senast 26 april. Det går också att lämna deklarationen dygnet runt i en av Skatteverkets tillfälliga deklarationslådor som finns på 39 orter eller till ett servicekontor under öppettiderna.

Den som behöver personlig hjälp med deklarationen kan också ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567, som har extra öppet för deklarationsfrågor de sista dagarna.

Källa: Skatteverket

Undvik dyra missar när du deklarerarDags att deklarera – viktiga datum och tips

Artikeltaggar

DeklarationPrivatekonomiSkatteverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.