Hoppa till huvudinnehållet

Styrelse valdes – inte utan diskussion – till nya fjärrvärmebolaget

Publicerad:
Omröstning av styrelse till nya fjärrvärmebolaget, där Patrik Renberg (S) och Peter Lilja diskuterar - kanske det faktum att Renberg inte var med och beslutade om förslag till ledamöter. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Valet av styrelse till det nya fjärrvärmebolaget ledde till sluten omröstning i två omgångar, såväl vad gällde ordinarie styrelsemedlemmar som ersättare. Trygg på en post i styrelsen är däremot Peter Lilja, enligt aktieägaravtalet.

Degerfors energi, som är moderbolag till Degerforsdelen i fjärrvärmebolaget, har av jurister fått kännedom om att styrelsemedlemmar ska utses av respektive kommunfullmäktige året efter ett val. Det i enlighet med aktiebolagslagen, såsom bolagsordning i Möckeln Energi AB är skriven och slutligen aktieägaravtalet mellan parterna, enligt tjänsteskrivelsen i ärendet.

Tjänsteskrivelsen är undertecknad Peter Lilja, som är vd för Degerfors energi och som också ska vara en av de tre ordinarie styrelseledamöterna, enligt aktieägaravtalet. Enligt samma avtal ska kommunerna sträva efter att de personer som utses som styrelseledamöter i Möckeln Energi AB även är styrelseledamöter i respektive moderbolag.

Till styrelsen, som ska bestå av sju ledamöter och högst två suppleanter, ska Degerfors kommunfullmäktige välja tre ordinarie styrelseledamöter varav en är vd i Degerfors Energi AB, samt en styrelsesuppleant och en lekmannarevisor.

Ingen från oppositionen

Enligt skrivelsen var Degerfors energis förslag att utse Per Linder (V), Veronika Törnqvist (M) och Peter Lilja och som suppleant Roland Halvarsson (V). Linder, Törnqvist och Halvarsson är dessutom tre första namnen i Degerfors energis styrelse.

Omröstning av styrelse till nya fjärrvärmebolagetAsko Leppänen (SD) lägger sin röst i "valurnan".
Omröstning av styrelse till nya fjärrvärmebolagetAsko Leppänen (SD) lägger sin röst i "valurnan". Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vad gäller revisor fanns förslag att man ska ha samma som i Degerfors energi AB.

– Vi blev lite förvånade över att inte en enda ledamot från oppositionspartierna är representerad i den nya styrelse. Därför kommer vi med en motkandidat på ordinarie ledamotsplats och vill ha in Patrik Renberg. Vi tycker också utifrån mandatstorleken att det är rättvist att SD har en suppleantplats, sa Johanna Svärd (S).

Peter Nyström (SD) instämde i yrkandet om att ha oppositionen representerad i det nya bolagets styrelse, men nominerade Tomas Ågren (SD) som ordinarie och Patrik Renberg (S) som ersättare.

Inte taget i styrelsen

Anna Nordqvist (M) tyckte inte man skulle gå emot Degerfors energis vilja, möjligen att en suppleant från oppositionen kunde diskuteras.

Patrik Renberg (S) stegade fram och sa att han sitter i Degerfors energis styrelse, men inte har varit med och tagit fram det liggande förslaget.

Det hade inte ordförande Pedersen svar på, han utgick från förslaget, och fastslog att man dock inte kunde göra något åt Lilja som har en given plats enligt vad som fastslagits sen tidigare. Det Renberg nämnde fick senare sin förklaring, då fullmäktiges vice ordförande, tillika ordförande i Degerfors energi, Peo Linder (V) gick fram och sa:

– Det har, som Patrik Renberg säger, inte tagits på ett bolagsstyrelsemöte, utan det har tagits av mig och Veronika Törnqvist.

Sluten omröstning

Anneli Mylly (V) hade en ordningsfråga, om de som var i majoritet i Degerfors energi i Möckeln energi bara ska ha en plats och oppositionen två, vilket hon fann helsnurrigt. Men hon erkände snart sitt fel, då det är en bolagsstyrelse och inte en nämnd.

”Valurnan” töms och rösterna ska räknas.
”Valurnan” töms och rösterna ska räknas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Valet ledde till sluten omröstning, i två omgångar, för att man skulle kunna rösta hur man ville oavsett partifärg. Pedersen betonade att man sitter inte där på grund av partifärg utan för bolagets bästa.

Ledamöterna fick skriva högst två av de nominerade namnen på en lapp, som samlades in av rösträknare som också var utsedda till justerare.

Det slutade med att fullmäktige valde styrelsen enligt förslaget som gällde från början.

Utbetalningsändring av Klimatklivet väckte frågorFrågor kring jäv och obegripligheter när ägardirektiv skulle klubbasLilja: Jag har mycket engagemang men inget påverkar Möckeln energiSom på beställning: Juristerna klara med bedömning om jäv föreligger

Artikeltaggar

DegerforsKommunfullmäktigeMöckelnNämnderOmröstningarPatrik RenbergPeo LinderPeter LiljaPolitikRoland HalvarssonStyrelserSverigedemokraternaVänsterpartietVeronika Törnqvist

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.